- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Необично откриће: Леонардо да Винчи пореклом са Кавказа

© WikipediaЛеонардо да Винчи, аутопортрет
Леонардо да Винчи, аутопортрет  - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Мајка италијанског ренесансног уметника Леонарда да Винчија је припадала народу Черези из северозападног Кавказа, тврди италијански писац и професор књижевности Карло Вече, пише лист „Авенир“.
Вече је пронашао у Джавној архиви Фиренце документ о ослобађању жене који је потписан у новембру 1452. године, шест месеци после рођења Леонарда да Винчија. У документу се наводи да је она била ћерка черкеског кнеза Јакова. Документ је потписао нотаријус Пјеро да Винчи, отац будућег уметника.
Катерина је, како тврди научник, дошла у Фиренцу са Кавказа преко Венеције као робиња. У тосканском граду је радила као ткаља и дојила је бебе чије мајке нису имале млеко. Вече је открио да Леонардо није био њено прво дете.
Историју кавкаске кнегиње аутор је развио у својој новој књизи коју је окарактерисао као „документарну фантастику засновану на реалним догађајима“. Према његовим речима, он се ослањао на друга научна документа и истраживања.
Карло Вече је професор италијанске књижевности на Универзитету у Напуљу "Л'Ориентале" и сматра се великим експертом и познаваоцем рада да Винчија.
Цртеж срца и крвних судова Леонардо Да Винчи - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
На помолу решење највеће тајне Леонарда да Винчија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала