- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД не желе да оборени дрон падне у туђе руке; Руски експерт: САД више неће слати дронове близу нас

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Вашингтон покушава да спречи да амерички дрон који се срушио изнад Црног мора доспе у погрешне руке, изјавио је за „Си-Ен-Ен“ координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.
„САД су предузеле кораке за заштиту наше имовине у вези са овим конкретним дроном. Очигледно не желимо да га ико добије осим нас“, рекао је званичник.
Портпарол Беле куће одбио је да изнесе детаље о било каквим мерама о овом случају.

Руски експерт: Инцидент са дроном мења програм летова америчких летелица

Војни експерт Алексеј Леонков изјавио је за Спутњик да ће инцидент са дроном приморати да се промени амерички летачки програм.
„Оно што се десило утицаће на пилотске програме Сједињених Америчких Држава и НАТО-а – они више неће слати своје дронове тако близу нас. Американци имају дрон ‘Глобал хоук’ који може да врши извиђање на већој удаљености од наших граница него ‘Рипер’“, рекао је он. рекао.
Експерт је приметио да овај инцидент није такозвани casus belli (повод за објаву рата), пошто извиђачки дрон упућен на државне границе передставља легитимни циљ који Русија има право да избаци.
„Објавили смо детаљан алгоритам наших дејстава 2021. када смо британски разарач ‘Дефендер’ послали даље од Крима. Американци су у току“.
Истовремено, Леонков је нагласио да би Русија у случају понављања оваквих инцидената са МКу-9 у региону Крима имала право да обара америчке дронове.
Европска команда САД саопштила је раније да се руски авион Су-27, наводно, сударио са америчком дроном МК-9, након чега се беспилотна летелица друшила у Црно море. Пентагон је потврдио да је амерички дрон био у извиђачкој мисији, али није прецизирао да ли је носио оружје.
MQ-1 предатор - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Руска војска: Амерички дрон сам пао у Црно море
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала