- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Експлозије на „Северном току“ подигле отровни седимент

© Sputnik / Ю. Каверин / Уђи у базу фотографијаБалтичко море
Балтичко море - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Приликом експлозија на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ уништено је преко 250.000 тона седиментних стена и том приликом је дошло до испуштања токсина, пише портал „Nature“.
Како наводи колумнисткиња листа Кетрин Сандерсон, приликом експлозија на гасоводима које су се догодиле у близини данског острва Борнхолм у Балтичком мору, у воду и атмосферу ослобођено је преко 100.000 тона метана. Међутим, додаје се, експлозије су са морског дна подигле и седимент – око 250.000 тона.
У чланку се такође наводи да се у близини подручја где су се догодиле експлозије налази „историјска депонија војних отрова“.

„Према резултатима истраживања, нивои загађивача у седиментима, укључујући олово и трибутилкалај, били су неколико пута већи од безбедне границе за морску флору и фауну у трајању од 34 дана. Услед експлозија, више од месец дана било је контаминирано 11 кубних километара морске воде. То је могло негативно да утиче на популацију балтичког бакалара и лучке пискавице, које су већ у опадању“, истиче Сандерсонова.

Како додаје, резултати истраживања показују да је неопходно узети у обзир садржај седиментних стена приликом извођења радова који нарушавају морско дно, као што је полагање цеви и изградња ветрогенератора.

„Утицај загађивача на морски живот неће бити коначно познат месецима, ако не и годинама“, закључује колумнисткиња.

Подсећања ради, након Другог светског рата одлуком Потсдамске конференције о демилитаризацији Немачке на дну Балтичког мора закопано је немачко хемијско оружје. Значајан део је закопан у подручју острва Борнхолм у близини кога су се догодили терористички напади на „Северни ток“. Тамо су потопљене 32.000 тоне муниције са 11.000 тона отровних материја – до 70 одсто је иперит, а 20 одсто су супстанце које садрже арсен.
Међутим, по речима главног истраживача Атлантског огранка Институт за океанологију „Ширшов“ РАН Вадима Пака, приликом истраживања показало се да на месту где је закопана муниција са отровним пуњењем цвета морски живот, те да нема мањка кисеоника. По његовом мишљењу, еколози немају разлога за бригу.
Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је 8. фебурара објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
РУСИЈА
„Мрзели су Северни ток“: Џефри Сакс открио истину о улози САД у експлозијама на гасоводима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала