- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тужна слика српског фудбала – „последњи самурај“ и то само на папиру

© AP Photo / Jon SuperЛиверпул - Реал, Лига шампиона
Ливерпул - Реал, Лига шампиона - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Лига шампиона улази у завршну фазу, а поражавајућа чињеница је да ће Србија међу осам најбољих клубова Старог континента имати само једног фудбалера! Миахила Ристића. Још горе од свега тога је сув статистички податак који каже да некадашњи леви бек Црвене звезде и репрезентативац Србије није одиграо ни минут у елитном такмичењу ове сезоне.
Док Хрвати имају шесторицу, Италијани 25 фудбалера, Немци и Енглези по 20 представника, Французи један мање, Србија има „последњег самураја“, који је то само на папиру.
Елиминацијом Порта и Марка Грујића у осмини финала Лиге шампиона, Србија је остала само са једним представником у најјачем клупском такмичењу, што је тужна реалност нашег фудбала.
Чак Босна и Херцеговина имају више представника, с обзиром на то да уз Едина Џека из Интера, ту је и Раде Крунић из Милана. Нападач рођен у Србији који има босански пасош и одлучио је да игра за „змајеве".
Пре поменутог Марка Грујића који је испао последњи од српских фудбалера, причу у Лиги шампиона завршили су капитен Душан Тадић који је елиминисан са Ајаксом, ту су и Душан Влаховић и Филип Костић, који су као чланови Јувентуса европску одисеју завршили још у групној фази, управо из Бенфике у чијим редовима (не) игра, бар до сада у Лиги шампиона, Михаило Ристић.
Делимично је за то крива повреда задње ложе која му је правила проблеме, али је кључни разлог Алекс Грималдо, који има зацементирано место крај леве аут линије.
Грималдо је почеткм сезоне довођен у везу с неколико великих клубова, међу којима је предњачила Барселона, али до реализације трансфера није дошло и остао је у Лисабону на „Да Лужу", што је лимитирало минутажу 27-годишњег левог бека који је у Бенфику стигао из Монпељеа прошле године.
Тренутно у Лиги шампиона у свим параметрима доминирају Италијани, чија чак три клуба марширају елитним такмичењем, па не чуди што имају чак 25 фудбалера међу осам најбољих тимова Старог континента.
Жреб за четвртфинале је заказан за петак у Ниону, после чега ће бити познато ко ће бити наредни ривал португалског чуда, које је одувало белгијски Бриж у осмини финала укупним резултатом 7:1.
За разлику од Лиге шампиона где није одиграо ни минут, Михаило Ристић је у португалском шампионату одиграо шест утакмица, успео је да се упише у стрелце и има асистенцију.
Када је Хрватска у питању, већ смо поменули да имају шесторицу представника, а предводи их Лука Модрић који је са Реал Мадридом елиминисао Ливерпул без икаквих проблема.
Уз капитена Хрватске, ту су још и Анте Ребић (Милан), Матео Ковачић (Интер), Марцело Брозовић (Интер), Јосип Станишић (Бајерн Минхен) и Петар Муса (Бенфика).
Тема прве емисије Спутњика спорта била је „Зашто се повукао Немања Видић?“
Наполи - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
СПОРТ
Чизма поново маршира Европом
Славиша Јокановић - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
СПОРТ
Руска легенда критикује Србина који је нокаутирао Зенит: „Играчи га не разумеју“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала