- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Русија, Кина и Иран нова, веома моћна коалиција на Истоку

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаРуска фрегата "Адмирал Горшков"
Руска фрегата Адмирал Горшков  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Морнарице Кине, Русије и Ирана изводе заједничке вежбе под називом „Појас поморске безбедности – 2023” у Арапском мору у близини иранске луке Чахбахар, а то по оцени војних експарата говори о стварању нове коалиције и показује спремност три земље да штите заједничке интересе.
Русија се заједно са Кином и Ираном бави деамериканизацијом Блиског истока, додају стручњаци, коментаришући поморске маневре који ће трајати до 19. марта. Истовремено, одржавање оваквих вежби показује да Москва и Пекинг могу бити не само поуздани политички гаранти, већ и војни. Овим маневрима демонстрира се моћ и способност одбране простора Блиског истока, посебно трговинско-пловних путева.
"Вежбе са учешћем Русије, Кине и Ирана нису новина за наше три земље, ово је трећа вежба ове врсте и већ постоји устаљена пракса. Зашто ове три земље изводе заједничке вежбе? Наравно, овде се ради о стварању коалиције, пошто ове земље нису од оних који подвијају реп. Иран, Кина и Русија су прилично моћна коалиција“, каже руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Баранец.
У вежбама учествује руска Северна флота са фрегатом „Адмирал Горшков“, која је опремљена хиперсоничним ракетама „Кинжал“, а такође и средњим морским танкером „Кама“.
Кина је за учешће у вежбама одредила ракетни разарач „Нанјинг“, који углавном учествује у увежбавању маневара као што су ваздушна претрага и спасавање на мору, док Иран учествује са фрегатама „Саханд“ и „Џамаран“, корветом „Бајандор“ и другим бродовима.
У саопштењу кинеског Министарства такође се наглашава да ће ове вежбе допринети продубљивању практичне сарадње ратних морнарица земаља учесница, показати њихову спремност и способност да заједно одржавају поморску безбедност и донети позитивну енергију регионалном миру и стабилности.
Руски војни коментатор Иван Коновалов оцењује да је овде најважније да се разради сарадња и кординација, јер је, како је рекао, заиста веома озбиљан тренутак када бродови који представљају различите поморске снаге, различите поморске доктрине, делују заједно и у име истог циља.
© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаУ вежбама са Ираном и Кином, Русија учествује са фрегатом „Адмирал Горшков“, која је опремљена хиперсоничним ракетама „Кинжал“
Фрегата „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
У вежбама са Ираном и Кином, Русија учествује са фрегатом „Адмирал Горшков“, која је опремљена хиперсоничним ракетама „Кинжал“

Русија, Кина и Иран јачају сарадњу у свим сферама

Ово је друга међународна поморска вежба у последња два месеца у којој учествује Русија. Крајем фебруара одржани су заједнички поморски маневри Русије, Кине и Јужноафричке републике у Индијском океану, који су изазвали оштре критике Запада. Већина напада била је усмерена на Јужну Африку, али одговор јужноафричке стране је био веома оштар и ставили су Западу јасно до знања да су они суверена држава, која има своје интересе, војне и политичке
За сада вежбе „Појас поморске безбедности – 2023” нису изазвале тако негативну реакцију ЕУ и САД, а Коновалов то објашњава чињеницом да Запад нема полуге којима може да утиче на политику Русије, Кине и Ирана.
„Овде је ситуација још једноставнија, јер Иран, Кина и Русија имају своје интересе, који се у много чему поклапају. Постоје веома чврсте везе војно-технолошке сарадње, а такође и у погледу сарадње војне индустрије. Дакле, док су за нас ове вежбе рутинске, за Запад представљају разлог за забринутост“, каже Коновалов.
Експерти напомињу oве земље сада активно развијају стратешку сарадњу. Тако су последњих месеци Москва и Техеран закључили низ важних споразума. Међу њима је и споразум између централних банака о сарадњи у области олакшавања финансијског и банкарског пословања, као и о реализацији заједничких пројеката у области енергетике, бродоградње и авијације.
Развијају се и кинеско-ирански односи. У фебруару су две земље потписале 19 споразума и уговора у вредности од 3,5 милијарди долара. Поред тога, три земље сарађују у оквиру међународних организација. Стручњаци напомињу да сада има више инструмената за ову сарадњу, пошто је прошле године Иран приступио Шангајској организацији за сарадњу (ШОС) и поднео захтев за улазак у БРИКС.
Политиколози истичу да Москву, Пекинг и Техеран повезују многи заједнички интереси, укључујући и одбрамбену сферу, па је одржавање вежби „Поморски безбедносни појас 2023“ од стране три земље логичан корак. Баранец оцењује да овде постоје назнаке о стварању новог војно-политичког блока.
„Ове вежбе се не могу разматрати без узимања у обзир ситуације која се развила у међународним односима. И Русија, и Кина и Иран заузимају принципијелан став у односу на САД, НАТО и њихове савезнике. САД су склопиле коалицију у којих 30 земаља НАТО-а помаже Украјини да се бори против Русије, док 20 других земаља, укључујући Аустралију, Јапан и остале државе такође подржавају Украјину и сада видимо веома интересантну тенденцију - као одговор на стварање блока од стране САД, Русија, Кина и Иран, верујем, стварају свој блок. То су, можда, почеци новог војно-политичког блока. Још не знамо ко ће му приступити, али знам да ће бити оних који желе“, сматра Баранец.

Стратешки интереси на Блиском истоку

Не искључује се могућност да би оваквим вежбама и овом формату могле да се придруже и друге земље, попут земаља Персијског залива, земаља ШОС-а итд.
„Већ се воде дискусије о стварању неке врсте војне организације која би могла да делује у оквиру ШОС-а. То би заиста било веома продуктивно, пошто ШОС покрива огромну територију, а на тим територијама и није све у најбољем реду. Зато је ширење такве сарадње у оквиру ШОС-а могуће. Све ове три земље тј. Русија, Иран и Кина већ сарађују у оквиру ове организације... Без сумње, мислим да се о томе размишља и да ће се о томе разговарати, а претпостављам да се то не односи само на водеће земље ШОС-а, а то су Русија и Кина и Индија, већ и оне земље које теже да уђу у ову организацију, јер она све више јача“, каже Коновалов.
Стручњаци истичу да овакви маневри омогућавају Русији, Ирану и Кини да заштите своје стратешке интересе у најважнијем региону, на Блиском истоку, где пролазе транспортни путеви који се, између осталог, користе и за транспорт угљоводоника.
Заштита рута за транспорт нафте посебно је важна за Кину, јер Пекинг транспортује нафту са овог подручја. Уз помоћ оваквих вежби он покушава да покаже САД и целом Западу да има моћ да обезбеди транспорт угљоводоника. Што се тиче Ирана, он се противи САД па Техеран оваквим вежбама шаље сигнал да заједно са Кином и Русијом може да издржи снажне притиске Вашингтона.
Москва, с друге стране, неодобрава амерички притисак на земље блискоисточног региона. За Русију је корисно да се економска активност у тој области одвија нормално и сматрају недопустивим то што САД покушавају да диктирају своју вољу сувереним државама.
Аналитичари скрећу пажњу на то што Кина учествује у вежбама са Русијом, упркос притисцима Запада, који покушава да натера Пекинг да осуди руску специјалну операцију у Украјини.
Кина је увек водила политику у сопственим интересима. Сада је у интересу Пекинга да Запад не ојача. Осим тога, Кина је свесна да би после Русије и сама Кина могла да постане мета САД и ЕУ.
Односи САД и Кине - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
СВЕТ
„Глобал тајмс“: Америчка милитаристичка спољна политика гура Вашингтон у рат против Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала