- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић расписао пријевремене парламентарне изборе у Црној Гори за 11. јун

© Фото : Уступљено СпутњикуМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је пријевремене парламентарне изборе за 11. јун.
„Сви су свјесни дубоке политичке и институционалне кризе, коју је произвела неодговорна већина. Истрајно сам се држао Устава, да не допринесем томе. Двадесетог августа влади је изгласано неповјерење. Од тада је текао рок, да се до 19. септембра предложи мандатар. За то се нису стекли услови. Неки се нису одазвали на консултације, нити доставили потписе којима би подржали кандидата“, изјавио је Ђукановић на конференцији за новинаре у вили „Горица“.
Убјеђен је, како је казао, да је најбоље било скраћење мандата и расписивање избора.
„Умјесто тога, промјењива већина прибјегла је неуставном дјеловању и донијела измјене Закона о предсједнику. Вратио сам га на поновно одлучивање. Упркос упозорењима, контроверзни закон је усвојен. Указом сам прогласио закон који је ступио на снагу и производи правна дејства. Познато је како се завршио покушај формирања Лекићеве владе. Стога су се стекли услови да сагласно Уставу, члан 92 став 3 донесем указ о распуштању парламента. Примјењујући члан 92 став 5, донио сам одлуку о расписивању избора за 11. јун“, навео је Ђукановић.

ДПС ће добити новог предсједника

Ђукановић је најавио и да ће ДПС ове године добити новог лидера.
„Шездесет или 90 дана након парламентарних избора, организује се процедура у којој ће новозаинтересовани кандидат преузети кормило ДПС-а“, казао је Ђукановић.
Он је навео да је након посљедњих парламентарних избора желио да се повуче са врха ДПС-а, али да је процјена на конгресу те странке била да је због радикалне смјене генерација потребно да остане на челу партије.

„Рационалније би било одложити попис“

На питање новинара о попису, Ђукановић је рекао да је могуће да се то обави ове године, али да сматра да би било „рационалније ову годину ослободити пописа због избора“.
„Заказивањем избора створићемо услове да Црна Гора до краја јуна добије владу, па ако буде постигнут консензус у парламенту, да се реализује попис, могли бисмо и то“, казао је Ђукановић и додао:
„Ја бих га одложио макар до прољећа идуће године“.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
РЕГИОН
Трчи ли Мило почасни круг или је мачка са девет живота - одлучује опозиција /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала