- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески амбасадор: Кина ће стајати „раме уз раме“ са Русијом

© Sputnik / Sergey GuneevЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Кина ће наставити да гради стратешку сарадњу „раме уз раме“ са Русијом, изјавио је у интервјуу за Спутњик кинески амбасадор у Москви Џанг Ханхуи.
Он је истакао да ће Кина и надаље, заједно са Русијом, промовисати принципе мултиполарног света и демократизације међународних односа, обезбеђивати поуздане гаранције за глобалну стратешку равнотежу и стабилност.
Амбасадор је указао и на нестабилну ситуацију у свету, напомињући да се односи Москве и Пекинга само још учвршћују као одговор на такво стање на међународној сцени.
„Под стратешким руководством лидера две земље, Кина и Русија су успешно кренуле путем стратешког поверења и пријатељског, добросуседског коегзистирања међу великим државама и створиле нови модел новог типа међународних односа “, истакао је дипломата.
Званичник је подвукао да се односи две земље „граде на принципима несврстаности са блоковима, неконфронтације и да нису усмерени против трећих страна“.
Захваљујући овоме, партнерство Москве и Пекинга не представља претњу по друге државе и не дозвољава мешање и провокације трећих страна, поручио је амбасадор.
Према његовим речима, Пекинг планира да са Москвом гради тешње партнерске односе у енергетици, јача међународну енергетску безбедност и стабилност производних ланаца.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
РУСИЈА
Песков: Лидери Русије и Кине воде редовни и искрени дијалог
Председник Русије Владимир Путин и Кинески лидер Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Подкаст
Пекинг заиграо украјинску партију шаха | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала