- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Легат Милана Влајчића у Југословенској кинотеци: Библиотека особеног и аутентичног ерудите

© Tanjug / Јадранка ИлићЛегат Милана Влајчића у Југословенској кинотеци: Библиотека особеног и аутентичног ерудите
Легат Милана Влајчића у Југословенској кинотеци: Библиотека особеног и аутентичног ерудите - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
У Југословенској кинотеци отворен је 16. марта Легат познатог филмског и књижевног критичара и публицисте Милана Влајчића (1939-2022) и представљана његова последња књига „Кавијар за сиротињу".
Кинотека ће чувати више од 700 наслова о филму из Влајчићеве богате библиотеке, а део ње Влајчићева супруга Душка Максимовић поклонила је Народној библиотеци Србије.
„Легат је ту да нас подсећа на рад, стваралаштво и промишљање о филму Милана Влајчића, у виду заиста велике библиотеке. Његове критике и текстови о филму често су превазилазиле ту форму и кретали су се ка есејима. Он је успевао да критику уздигне на високи ниво, тако да су књижевне и филмске критике биле аналитични поглед на уметност и културу“, истакао је директор Кинотеке Југослав Пантелић, пренео је Танјуг.
Пишући о филмовима, Милан Влајчић нас никада није оставио равнодушним, већ нам је увек изазивао емоције, чему филмска критика и стреми, подсетио је Пантелић.

Кавијар за сиротињу – дневник савремене културе

Влајчићева постхумно објављенакњига „Кавијар за сиротињу" (2022),у издању куће „Градац“ представља, према речима филмског критичара Мирољуба Стојановића, драгоцено сведочанство о култури, пре свега о филму и књижевности, које је велики ерудита какав је био Влајчић писао са толико љубави и посвећености.
© Tanjug / Јадранка ИлићКњига "Кавијар за сиротињу" - дневник савремене културе
Књига Кавијар за сиротињу - дневник савремене културе  - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Књига "Кавијар за сиротињу" - дневник савремене културе
„Кавијар за сиротињу“садржи текстове које је Влајчић објављиваоод марта 2020. до фебруара 2022, када нас је заувек напустио.
Редитељ Стефан Арсенијевић је дефинисао књигу „Кавијар за сиротињу“ као „дневник савремене културе током периода пандемије вируса Ковид 19“.
„Готово од када знам за себе, Милан Влајчић је био заиста велика фигура наше културе. Увек је носио то нешто господски у себи, био је великог знања, прави ерудита, и то не само о филму или књижевности. Сви смо га одувек сматрали за великог критичара“, рекао је Арсенијевић.
Присетио се када му је Влајчић похвалио кратки студентски филм који је био у селекцији Фестивала документарног и краткометражног филма (Мартовски фестивал).
„Нама из света филма било је значајно и пресудно шта ће Влајчић рећи или написати о нашим радовима. Нисмо толико баш стрепели, више смо се надали да се неће разочарати неким нашим филмом. Увек је имао добронамеран приступ, са идејом да наш филм буде још бољи“, рекао је Арсенијевић и приметио да данас више и нема филмске критике и да су важније вести које се тичу забаве и шоу бизниса.
Влајчић је, подсећа Арсенијевић, био отворен за најразличитије правце и жанрове у филму:
„Пратио је иранску кинематографију, кинески нови талас, а у књизи је анализирао остварења од домаћег биоскопског хита 'Тома' (2021) Драгана Бјелогрлића, преко обновљене верзије класика 'Апокалипса данас'Френсиса Форда Кополе, до значајног америчког остварења 'Земља номада' (2020) кинеске редитељке Клои Џао“.
© Tanjug / Јадранка ИлићЛегат Милана Влајчића у Југословенској кинотеци
Легат Милана Влајчића у Југословенској кинотеци - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Легат Милана Влајчића у Југословенској кинотеци

Особен и аутентичан

Милан Влајчић објављивао је позоришне, телевизијске, радио и књижевне критике. Био је члан жирија филмских фестивала у Кану, Берлину, Венецији, Монреалу, Бечу, Минхену, Кракову, Монпељеу, као и НИН-овог жирија за роман године.
Аутор је 12 књига и добитник бројних престижних награда.
„Влајчић био веома посебан ерудита, толико особен и аутентичан, да скоро да му нема пандана у целом свету, осим можда америчког књижевног критичара Харолда Блума (1930-2019), једног од најзначајнијих публициста на енглеском говорном подручју“, оценила је Милена Ђорђијевић, уредница у Народној библиотеци Србије.
Велимир Бата Живојиновић у филму „Три“ Александра Саше Петровића. - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
КУЛТУРА
Легат Бате Живојиновића у Кинотеци: Попут великих холивудских звезда ушао у митологију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала