- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

МИП Кине: Посета Си Ђинпинга Русији ојачаће узајамно поверење

© Depositphotos.com / RyzhovЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Предстојећа посета кинеског председника Си Ђинпинга Русији од 20-22. марта је пријатељска посета, која ће још више ојачати узајамно поверење и међусобно разумевање Пекинга и Москве, изјавио је на брифингу портпарол кинеског Министарства иностраних послова Ванг Венбин.
Посета Сија Москви даће нови импулс развоју билатералних односа две земље, истиче се у саопштењу.
Си Ђинпинг ће са руским председником Владимиром Путином разменити мишљења о билатералним односима, међународним и регионалним питањима.
„Пекинг ће наставити да се придржава објективног става о украјинској кризи и да игра конструктивну улогу у унапређењу преговора“, истиче се у саопштењу.
Током посете, стране ће разговарати на основу принципа неконфронтације и без усмеравања на треће земље.
„Две земље су се увек придржавале новог типа односа међу великим силама, који подразумева партнерство, уместо придруживања блоковима, дијалог, а не конфронтацију, (који претпостављају) узајамно поштовање, мирну коегзистенцију и обострано корисну сарадњу“, истакао је дипломата.
Портпарол је подвукао да ће развој стратешког партнерства Русије и Кине донети корист не само народима две земље, већ и целом свету, а изјаве неких политичара да су руско-кинеско односи „изазов за светски поредак“ представљају манифестације „менталитета хладног рата“.
Ванг је подвукао да ће посета такође ојачати политички темељ пријатељства два народа који се преноси са генерације на генерацију.
Дипломата је најавио да ће посета допринети развоју узајамно корисне сарадње у различитим областима, укључујући продубљивање сарадње у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“, као и Евроазијске економске уније.
Претходно је Кремљ објавио да ће кинески председник Си Ђинпинг, на позив руског председника Владимира Путина, боравити у посети Русији од 20-22. марта.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
СВЕТ
Кинески амбасадор: Кина ће стајати „раме уз раме“ са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала