- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта ће потписати Путин и Си

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Помоћник руског председника за међународне послове Јуриј Ушаков открио је неке детаље у вези са предстојећом посетом кинеског председника Си Ђинпинга Русији. Како је навео, председник Русије Владимир Путини и кинески лидер ће током разговора у четири ока размотрити најосетљивија питања, укључујући ситуацију на међународној сцени.

„Путин и Си ће разговарати о ситуацији у Украјини", рекао је Ушаков и додао да Русија цени избалансирани став Кине по овом питању.

Он је такође додао да, говорећи о мировном плану Кине за решавање ситуације у Украјини, „већина процена кинеских пријатеља се поклапа са руским виђењем тренутне ситуације“ и истакао да Кина демонстрира „разумевање истинских узрока настале кризе“.
Како је најавио, у понедељак ће бити објављени ауторски чланци Путина и Сија у којима ће они изнети своје виђење односа две државе.
Москва и Пекинг су задовољни стањем билатералних односа које је најбоље у целој историји, истакао је помоћник председника и објаснио да у њима нема вође и следбеника, то је стратешка партнерска сарадња у којој влада поверење и чије стране деле исте циљеве и задатке.
Он је прецизирао да ће чланци бити објављени у издањима „Жемин Жибао“ и „Руској газети“ и да је то важан сигнал непосредно уочи преговора.

Два важна документа

Лидери ће потписати два важна документа: заједничку изјаву Русије и Кине о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње у предстојећој новој фази, као и изјаву о плану развоја кључних праваца руско-кинеске економске сарадње до 2030. године.
Поред тога, Путин и Си ће потписати низ билатералних докумената.
Два лидера ће се након тога обратити медијима, а затим ће се делегације упутити на свечану вечеру у Кремљ, на коју су, према Ушаковљевим речима, позвани директори највећих руских компанија.
Према саопштењу, у преговорима руско-кинеске стране учествоваће, између осталих, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, вицепремијер Дмитриј Чернишенко, директорка Централне банке Елвира Набиулина, министар одбране Сергеј Шојгу, директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов, директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев, помоћник председника Максим Орешкин, директор „Росатома“ Алексеј Лихачов као и министри финансија, економског развоја, саобраћаја..
Кинески лидер ће се 21. марта састати и са руским премијером Михаилом Мишустином, напоменуо је Ушаков.

Снажан импулс у билатералној сарадњи

Ушаков је још подвукао да ће Сијева посета Русији бити његова прва инострана посета от његовог реизбора и назвао је то најважнијим догађајем у билатералним односима.
„Не сумњамо да ће предстојећи преговори дати нов моћан импулс развоју целог пакета билатералне сарадње“, нагласио је Путинов помоћник.
Према речима Ушакова, Путин и Си ће разговарати и о проблематици војне сарадње Москве и Пекинга, а томе ће присуствовати и министар одбране Русије Сергеј Шојгу и шеф руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев.
Помоћник руског председника је још изнео податке да је према резултатима 2022. године робна размена Русије и Кине достигла око 185 милијарди долара и да ће, имајући у виду овај темпо, циљ од 200 милијарди долара бити остварен и пре планираног рока, тачније не 2024, већ 2023. године.

Путин и Си се састали више од 40 пута

Ушаков је истакао да између лидера постоје односи пуни поверења и да су се Путин и Си до сада у различитим форматима састали око 40 пута и да су њихови контакти увек плодоносног карактера по обе стране.
Помоћник председника је открио и да је у току припрема поклона које ће разменити два лидера, али да они нису скупи, већ симболични.
Кинески председник Си Ђинпинг ће на позив руског председника Владимира Путина боравити у посети Русији од 20-22. марта, објавио је раније Кремљ.
Претходно је Си боравио у посети Русији 2019. године када је посетио Москву и Санкт Петербург и учествовао на Економском форуму у том граду.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
СВЕТ
МИП Кине: Посета Си Ђинпинга Русији ојачаће узајамно поверење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала