Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби са КиМ пред сусрет у Охриду: Све нам је горе, не очекујемо споразум — статус не сме да се дира

© Sputnik / Теодор АнастасијевићАтмосфера у Косовској Митровици уочи истека рока који су приштинске власти дале за пререгистрацију возила
Атмосфера у Косовској Митровици уочи истека рока који су приштинске власти дале за пререгистрацију возила - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Пред нови састанак председника Србије Александра Вучића и тзв. премијера Косова Аљбина Куртија, очекивања Срба на Косову и Метохији нису велика и најчешћи одговор грађана је да се на сусрету у Охриду, а и након њега — ништа нарочито неће десити.
Александар Гуџић, историчар из Грачанице каже за Спутњик да српски народ не очекује никакав договор који би би побољшао живот Срба на Косову и Метохији.
„Међународна заједница и Приштина не испуњавају преузете обавезе до сада и Срби немају велика очекивања од предстојећег састанка. Врло важна ствар је да се након сваког договора, споразума или одлуке, права Срба на Косову смањују из године у годину и то траје већ 24. године“, каже Гуџић.
Он, ипак, истиче да је Заједница српских општина, аутономна организација, област или како год се то звало са највишим овлашћењима — жеља Срба на Косову и Метохији.
„Наравно, важно је за Србе и да се статус Косова сада не решава. Идеја замрзнутог конфликта је оно што би Срби волели и чему теже“, истиче Гуџић.
Грађани на северу Косова и Метохије мишљења су да разговори у Охриду неће донети никаквог помака и да се ствари неће променити након нове рунде дијалога.
Драгана из Косовске Митровице која је учитељица по професији не очекује ништа ново сем још једног радног ручка без икаквог договора.
„Ни једна ни друга страна нису задовољне предложеним текстом, а уз то, Курти је изјавио да је прочитао свих 15 европских предлога за статус Срба и да је предуслов за сваки — прихватање независног Косова, а до тога доћи неће“, каже нам Драгана.
Ђорђе истиче да сваки договор са међународном заједницом никада Србима није донео ништа добро.
„Не очекујем ништа добро, сваки договор са Американцима и западним земљама или силама, како их они називају, годинама нама Србима није донео ништа добро, не само на Косову него и у Босни, Хрватској… Чак и када погледамо вековима уназад споразуми са западом нам нису донели ништа добро, па ни сада ништа добро не очекујем“, рекао нам је Ђорђе.
Предстојећи састанак у Охриду био је тема емисије „Од четвртка до четвртка“:
Анкета
Анкета је завршена
15 Март 2023, 09:06
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала