Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска координација: Насиље над Србима и данас траје

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБлокиран административни прелаз Рударе
Блокиран административни прелаз Рударе - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Удружење Српска координација је, на годишњицу мартовског погрома на КиМ, поново указало на одговорност Унмика и Кфора због невршења мандата одређеног Резолуцијом 1244 СБ УН, као и некажњавања одговорних за убиства и прогоне Срба, уништавања српске културне баштине и узурпације и уништавање српске имовине. Истичу да насиље над Србима и данас траје.
„Пре 19 година, за време пуног извршног мандата међународне војне и цивилне мисије Уједињених нација на Косову и Метохији (Кфора и Унмика), у три дана масовног и организованог насиља над Србима, у коме је широм Косова и Метохије, учествовало више десетина хиљада Албанаца, убијени су: Боривоје Спасојевић, Јана Тучев, Ненад Весић, Добривоје и Борко Столић, Слободан Перић, Златибор Трајковић и Драган Недељковић. Више од 900 Срба претучено је и повређено. Срушено је и запаљено 35 цркава и манастира и преко 900 кућа и станова а протерано више од 4.000 Срба из 6 градова и 9 насеља“, подсећа се у саопштењу.
Како се констатује, за наведене масовне и организоване злочине Албанаца, нико од организатора и подстрекача злочина није приведен правди а протераним Србима није омогућен повратак, нити накнада за уништену имовину.
„Са огорчењем констатујемо да албанско друштво на Косову и Метохији, није у стању да се суочи са прошлошћу и одговорношћу поводом злочина и системског насиља над Србима. Насиље над Србима на Косову и Метохији и данас траје, уз систематску злоупотребу и дискриминацију од стране албанских парадржавних институција“, наводи се у саопштењу Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.
Српска координација је позвала одговорне чиниоце да предузму све, како би се одговорни привели правди и како би се на Косову и Метохији успоставила владавина права и заштитила елементарна права припадника српског народа, додаје се у саопштењу, које потписује председник тог удружења Душко Челић.
Албанка пролази испод натписа Смрт за Србе ишараног на згаришту древног православног манастира у Призрену, после погрома 17. марта 2004. године - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
СРБИЈА
Страх нестаје само ако се о њему не размишља: Како живе Срби на КиМ 19 година од мартовског погрома
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала