- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија дала услов: Ново продужење прехрамбеног споразума само ако се испуне захтеви Москве

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице у Новосибирској области
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Ново продужење Прехрамбеног споразума ће бити могуће само уколико се оствари значајан прогрес када је реч о испуњавању услова Москве, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама (УН) Василиј Небензја.
Он је то навео у писму које је послао заменику генералног секретара УН Мартину Грифитсу и шефу Конференције УН о трговини и развоју Ребеки Гринспан.
Небензја је истакао да је неопходно је пре свега да се руска банка „Росељхозбанк“, која опслужује преко 90 одсто свих испорука хране из Русије, поново прикључи систему „СВИФТ“.
Такође је казао да је неопходно да се обнове испоруке пољопривредних машина Русији, да се укину ограничења када је реч о приступу лукама руским бродовима, да се поново пусти у рад цевовод за амонијак „Тољата-Одеса“, као и да се деблокирају рачуни руских произвођача ђубрива.
Претходно је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила да је Русија дала сагласност да се Прехрамбени споразум продужи за 60 дана, а не за 120 дана како неки медији саопштавају.
Подсетимо, у јулу прошле године представници Русије, Турске, Украјине и УН потписали су споразум који подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Заједнички координациони центар у Истанбулу одговоран је за координацију кретања бродова. Сам споразум о житу део је пакета споразума који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истакла да овај конкретан услов није испуњен, упркос обећањима УН.
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Русија дала два месеца да се реши њен проблем са житом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала