- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Сахрањен глумац Танасије Узуновић, комеморација на Великој сцени Народног позоришта

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆКомеморација Танасију Узуновићу у Народном позоришту у Београду
Комеморација Танасију Узуновићу у Народном позоришту у Београду - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Глумац Танасије Узуновић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Сахрани Танасија Узуновића присуствовали су чланови његове породице, пријатељи, бројне колеге глумци. Говоре су одржале глумице Ивана Жигон и Злата Нуманагић.
Претходно је комеморација чувеном глумцу одржана у Народном позоришту у Београду, његовој матичној кући, на Великој сцени.
Управник Народног позоришта Светислав Гонцић рекао је да се „данас опраштамо од великог глумца који је обележио југословенску и српску кинематографију, позориште и телевизијску продукцију“.
„Наш Танасије, наш драги Таса је уметник који је самим својим постојањем и радом у позоришту заувек обележио једно време које са њим никада није било обично нити опште, већ веома посебно и јединствено. То најбоље знају све драге колеге које су имале прилику да пуно раде са Тасом и проведу те узбудљиве и непоновљиве тренутке. Даровао је овој сцени Народног позоришта јединствен, продуховљени и отмени глумачки израз, а иначе има иза себе више од 50 филмова и ТВ серија“, рекао је Гонцић.
Управник је подсетио да је Узуновић на матичној сцени НП, своју последњу улогу, лик Зарије Вучића, једног од истакнутих јунака култне представе „Велика драма“ Синише Ковачевића, одиграо 19. јануара ове године.
Глумац Петар Божовић се присетио како је увек волео да поздравља колегу речима – „Да, до последњег даха, да, звоне звона, Танасије“.
Божовић је нагласио да су се упознали на Академији за филм, позориште, радио и телевизију, у неко друго време, када су се глумци међусобно поштовали, знао се сваки помак међу студентима, и он је био прва, а Танасије четврта година.
„Долазио је на наше вежбе студената глуме са прве године, пратио нас је, то је било уобичајено. Та његова господственост, отменост, изгледао је као неки принц или престолонаследник који се свесно одрекао неког измишљеног краљевства и оставио га због љубави према госпођи званој – глума. И остао је веран према глуми до краја свог живота. Сећам се како се и веома радовао својим наградама”, говорио је Божовић о преминулом колеги.
Узуновић је добитник више значајних признања, међу којима се посебно издвајају Октобарска награда Града Београда и Стеријина награда, као и Печат Народног позоришта.
Танасије Узуновић преминуо је 10. марта у 81. години.
Рођен је у Нишу 1942. године и био је унук Николе Узуновића, носиоца Легије части и председника Владе Краљевине Југославије између два рата.
Више од 30 година, Узуновић је био члан Југословенског драмског позоришта, да би онда прешао у београдско Народно позориште. Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, у класи глумице Љиљане Крстић, а завршио је и сликарску школу.
Последњу улогу у Народном позоришту одиграо је 19. јануара, тумачећи лик Зарије Вучића у „Великој драми“ , а то му је била и прва улога као сталног члана ансамбла тог позоришта 2002. године.
Танасије Узуновић - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
КУЛТУРА
Живео је за позориште: Одлазак глумца у чијој је биографији садржана историја српског филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала