Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ објавила: Ово су тачке о којима се расправљало у Охриду

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
У Бриселу је, после маратонских разговора у Охриду у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, објављен текст Имплементационог анекса Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине у 12 тачака.
Текст „Дијалог Београда и Приштине: Имплементациони анекс Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије“, објављен на сајту Службе за спољне послове ЕУ, преносимо у целости:
Овај Анекс је саставни део Споразума.
Косово и Србија се у потпуности обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса и испунити све обавезе које проистичу из Споразума и овог Анекса, експедитивно и у доброј вери.
Стране примају к знању да ће Споразум и Имплементациони анекс постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије Европској унији. Стране прихватају да ће ЕУ одмах по усвајању Споразума и овог Анекса започети процес измене мерила за Поглавље 35 за Србију како би се рефлектовале нове обавезе које проистичу из Споразума и овог Анекса. Агенда косовске Специјалне групе за нормализацију подједнако ће одражавати нове обавезе Косова које произилазе из Споразума и овог Анекса.
Стране су сагласне да хитно усвоје Декларацију о несталим особама, како је договорено у оквиру дијалога уз посредство ЕУ.
Ради примене члана 7 Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредство ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдила ЕУ.
Стране су сагласне да у року од 30 дана формирају Заједнички одбор за праћење, којим ће председавати ЕУ. Спровођење свих одредби биће обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за надзор.
Ради примене члана 9 Споразума, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би био обезбеђен инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити дистрибуирана пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у ​​потпуности спроведене.
Косово и Србија се слажу да ће сви чланови Споразума бити примењивани независно један од другог.
Редослед ставова овог Анекса не прејудицира редослед њиховог спровођења.
Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана.
Сви разговори повезани са имплементацијом Споразума одвијаће се у оквиру дијалога под окриљем ЕУ.
Косово и Србија прихватају да свако непоштовање сопствених обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума постигнутих у оквиру дијалога може имати директне негативне последице на процесе њиховог приступања Европској унији и на финансијску помоћ коју добијају од ЕУ.
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
СРБИЈА
Вучић после разговора у Охриду: Нисам ништа потписао, али смо постигли добар помак /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала