- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија прави комплекс који ће спречити злонамерне сметње у свемиру

CC BY-SA 4.0 / José Furtado / Уметничка визија руског сателита "Канопус Б" у Земљиној орбити
Уметничка визија руског сателита Канопус Б у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
У Русији ће се до краја године појавити софтверски и хардверски комплекс који ће моћи да идентификује покушаје стварања „циљаних и злонамерних“ сметњи за сателите, изјавио је генерални директор компаније „Космичка веза“ Алексеј Волин на форуму „Савремена ИТ-архитектура руске економије. Кретање ка дигиталном суверенитету“.

„Нажалост, у последње време је то веома актуелна тема, с обзиром на то да са одређене територије постоје стални напади на руске сателите. Покушавају да замене сигнале или да их само пригуше“, рекао је Волин.

Према његовим речима, важно је да се одреди да ли су то циљане сметње или су то само случајне сметње, јер ће од тога зависити ниво и брзина реаговања. Истакао је да се нада да ће тај комплекс бити направљен до краја године.
Прошле године су, један дан након почетка специјалне војне операције у Украјини, хакери из групе „Анонимус“ објавили „сајбер рат руској влади“. Након тога су на сајт телевизије РТ извршили сајбер напад и преузели одговорност.
Током вечери 25. фебруара 2022. године и следећег дана су многи корисници имали проблема са приступом сајтовима Кремља, Владе и Државне думе. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је саопштио да се сајт Кремља стално напада. Сајбер напади су вршени и на друге медије: РБК, ТАС, „Известија“ и „Комерсант“. У издањима су се појавили позиви да се прекине војна операција у Украјини, а сви су била потписана са „Анонимус“.
Почетком марта 2022. године је тадашњи директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин изјавио да је систем безбедности државне корпорације одбио нападе хакера на центар за контролу космичких мисија.
Хакер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
РУСИЈА
Руски дипломата: Запад врбује хакере за операције против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала