- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Након две награде публике филм „Овуда ће проћи пут“ наставља светску турнеју

© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Јана Бјелица у улози Јане у филму "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Јана Бјелица у улози Јане у филму Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Филм „Овуда ће проћи пут“ редитељке Нине Огњановић биће приказан 23. марта на Фестивалу ауторског, документарног и експерименталног филма „Европа око Европе” у Паризу.
Пројекција дебитантског остварења Нине Огњановић биће у оквиру селекције THEMA ван такмичарског програма, а након тога ће бити организованразговор са ауторком.
Селекција фестивала „Европа око Европе“ представља ауторске и арт-хаус филмове настале у земљама чланицама Савета Европе.
У фокусу фестивала су афирмисани аутори али и младе наде европског филма.
Један од циљева фестивала је јачање кинематографске мреже широм Европе, а осим пројекција и разговора са ауторима организују се мајсторски курсеви и панел дискусије са престижним гостима.
Српска премијера филма „Овуда ће проћи пут” одржана је у оквиру главног такмичарског програма 51. ФЕСТ-а на коме је филм освојио награду публике за најбољи европски филм.
Светска премијера филма одржана је на фестивалу „Slamdance“ у Сједињеним Америчким Државама у јануару 2023. на коме је добио награду публике и специјално признање жирија за најбољи играни филм.
Филм ће од јесени бити у биоскопима широм Србије.
Радња филма смештена је у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут. У село, осим аутопута, стиже и странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Неколико неспоразума и лажи је довољно да нетрпељивост мештана према странцу прерасте у отворени сукоб, а Јана, девојка из села која се заљубила у странца, схвата да је она једина која може да га спаси од опасности која се над њим надвила.
У филму играју Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Марта Богосављевић, Ева Рас и Демијан Костић.
Награду „Милутин Чолић“ за најбољи филм већинске српске продукције, која је припала је остварењу „Уста пуна земље“ Младомира Пурише Ђорђевића, примио редитељ и Пуришин зет Радивоје Раша Андрић - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
КУЛТУРА
Завршен 51. ФЕСТ: Најбољи ирански филм „Трећи светски рат“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала