- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Редитељка дебитантског филма „Овуда ће проћи пут“: Нема раја ако је тескоба у човеку

© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Јана Бјелица у улози Јане у филму "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Јана Бјелица у улози Јане у филму Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Изоловано село, живописни ликови, странац који долази и исконски страх од промене и непознатог главни су елементи дебитанског остварења Нине Огњановић „Овуда ће проћи пут“, који ће бити приказан 27. фебруара као једини домаћи филм у главном такмичарском програму 51. ФЕСТ-а.
Након кратких филмова „Нови телевизор“ и „Плачу“, Огњановић је са остварењем „Овуда ће проћи пут“ дипломирала 2022. године на Факултету драмских уметности у Београду, а филм је светску премијеру имао на фестивалу „Slamdance“ у Сједињеним Америчким Државама где је добио награду публике и специјално признање жирија за најбољи играни филм.
„Идеју сам имала пре него што сам уписала факултет. Написала сам сценарио који је дуго стајао са стране и чекао. Када сам почела да радим филм, пре три године, интересовало ме је да истражим тренутак у одрастању када хоћемо нешто више, можда ван места у коме смо, или нешто боље, нешто о чему маштамо и како смо немоћни да то остваримо“, објашњава ауторка за Спутњик.

Када се филм и стварност преплићу

Радња филма смештена је у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут. У село, осим аутопута, стиже и странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Неколико неспоразума и лажи је довољно да нетрпељивост мештана према странцу прерасте у отворени сукоб, а Јана, девојка из села која се заљубила у странца, схвата да је она једина која може да га спаси од опасности која се над њим надвила.
Савршену сценографију Нина Огњановић је пронашла у селу Топли До на Старој планини.
„Ја сам измаштала мало место и у сценарију прецизно написала објекте око којих се дешава радња што је била грешка, јер је било немогуће наћи га. Неколико дана смо обилазили Србију. У Топлом Долу смо пронашли заиста специфичну атмосферу. Они су сачували своје куће прављене од блата. То је била права сценографија, коју не бисмо могли да направимо. Када смо одлучили да тамо снимамо, што је била логистичка ноћна мора, покушавала сам сценарио да прилагодим Топлом Долу и Топли До сценарију“, објашњава наша саговорница.
У филму се не спомиње где се се село налази. Толико је изоловано да је микрокосмос само за себе и мештане не занима шта се дешава иза планина које их окружују.
„Топли До је управо то. Од Пирота треба 45 минута колима, али је неприступачно и мештани су сачували своју затвореност. Непосредно пре него што смо стигли тамо, они су се појавили у вестима. Њихова прича о заштити река некако се поклопила са изградњом пута у сценарију. Одједном су кренула преклапања - у филму нестане струје, а нама је сваког дана нестајало струје због изградње пута. У Топлом Долу постоји пут уз литицу, који су мештани неколико недеља пре нашег доласка одлучили да реновирају. Багер је требало за потребе снимања да поспе трг земљом па су људи прилазили багеристи да га питају да ли је са онима који граде пут. Били смо изоловани без струје и интернета и у неком тренутку почнеш да се питаш да ли је са тобом све у реду, као да смо постајали ликови у филму“, каже редитељка.
© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Филм "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић: У потрази за собом у рају на земљи
Филм Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Филм "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић: У потрази за собом у рају на земљи

Прелепи пејзажи и тескоба у човеку

Ликове је донекле креирала у својој глави, али су на крајњи исход доста утицали и становници Топлог Дола.
„То се све толико преплитало, да не могу са сигурношћу да кажем шта је било у сценарију пре одласка на Стару планину. Јанин лик је првобитно требало да буде мушкарац, али желела сам поново да радим са Јаном Бјелицом па сам причу мало уклопила да њој одговара. Златан Видовић тумачи странца за кога сам желала да буде Јанина супротност. Јана никада није изашла из тог села, док он иде од места до места и никако да се пронађе. Лик Ђуре, шефа непостојеће полиције или шерифа, почео је да настаје тек када је улогу прихватио Игор Филиповић“, истиче Огњановић.
Контрастом између природног пространства, прелепих пејзажа, сунца, и унутрашње тескобе ликова, редитељка је настојала да укаже на то да се ништа неће променити ако у себи потискујемо проблеме макар се налазили и у рају.
© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Несхваћени Петар и Павле у филму "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Филм Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Несхваћени Петар и Павле у филму "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
„Златанов лик има неку унутрашњу муку. Уместо да се позабави тиме, он сматра да ће променом средине добити нови почетак. Зато се разочара када дође у село. Како му је деда причао о том селу, очекивао је да ће пронаћи рај на земљи и свој спас, а онда схвата да се ништа значајно није променило у његовом животу“, објашњава Огњановић.

Пут у будућност или страх од промене

Страх, примећује, може да буде и покретач и блокатор, што видимо у главној јунакињи која жели да оде, али се боји.
Јанау изградњи пута види свој излаз, док се други мештани плаше промене:
„Пут у филму, али и у наративима, за једну особу представља једно, за другу нешто сасвим друго. Тако настаје конфликт и било ми је занимљиво да то истражим“.
Интересантно је да је ова млада редитељка узора пронашла не у филмским ствараоцима већ у књижевности:
„Огроман сам Маркесов фан. Покушала сам да створим ту атмосферу Маркесовог магијског реализма где све делује да је нормално, а заправо није. Покушала сам да то пренесем на доживљај атмосфере филма“.
© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Светозар Цветковић у филму "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Филм Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Светозар Цветковић у филму "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Много је захвална професору Дарку Бајићу који је подстакао да се бави режијом:
„Пре треће године хтела сам да напустим режију и пређем на продукцију, али он ме је одвратио. Целу класу је подржавао и гурао и био је у праву. Желим да се бавим режијом. Пишем сценарио за други филм. Није директан наставак овог, али јесте идејни - у смислу шта се деси када одеш. То ми је занимљиво да истражим па ћемо видети шта ће бити“.
Улоге у филму тумаче Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Марта Богосављевић, Ева Рас и Демијан Костић.
Почео 51. ФЕСТ: Лордану Зафрановићу и Ден Тани награда Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
КУЛТУРА
Почео ФЕСТ: Лордану Зафрановићу и Ден Тани уручен „Београдски победник“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала