- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Све се окренуло – Балканци доминирају у НБА, а НБА играчи каскају у Евролиги

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаКенет Фарид
Кенет Фарид - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Некада је НБА био недодирљив у сваком смислу, а данас су тројица најбољих играча у тој лиги са Балкана. Чак и када НБА играчи дођу у Евролигу не успевају да направе разлику на терену. Због чега је то тако?
Први пик из 2013, четврти пик 2010, број три 2008. и седми пик из 2015. године долазили су у Евролигу и нису се посебно добро показали. Весли Џонсон, Емануел Мудиај, Ентони Бенет, Кенет Фарид само су неки од играча који су се опробали и нису прошли у Евролиги.
Зашто је то тако?
Пре свега зато што се у Европи игра јача одбрана, терен је мањи, другачија су правила, не постоје дефанзивне три секунде у рекету па то све чини нападачима живот тежим, пише Баскетњуз.
У НБА лиги често има више простора и лакше је доћи до поена.
НБА играчи у Европи доминирају физички и из тог аспекта праве велику разлику, али када дође до саме игре и процената шута онда баш и не сијају. Рецимо, Мудиај је у дресу Жалгириса шутирао само 26% за три поена, а Џонсон у Панатинаикосу 23%.
Велика је разлика и у приступу. У Евролиги се свака утакмица игра на живот и смрт, док у НБА лиги, посебно пре плеј-офа, гледамо често утакмице које се играју скоро па пешке.
Све ово повлачи и разлику у понашању ван терена, где су Американци много опуштенији, некада и превише опуштени, док се у Европи тражи фокус на игри и на тиму, без ноћних излазака.
Коби Брајант је једном приликом рекао да су европски играчи технички обученији од НБА ведета, а Лука Дончић да је у Евролиги теже доћи до коша него у НБА, али да у НБА играју бољи играчи.
Што би свакако могло да се подведете под истиниту тврдњу.
„Када из НБА лиге дођеш у Евролигу, у питању је другачије такмичење. Много се више ради о физичкој игри, мање је простора. Увек кажем америчким играчима да ће у Европи видети праву кошарку. Те да ће у Европи видети да ли знају да играју или не“, рекао је једном приликом Двејн Бејкон, кошаркаш Панатинаикоса.
Са друге стране, постоји тренд у ком европски играчи доминирају у НБА лиги. Тачније, балкански - Никола Јокић, Лука Дончић и Јанис Адетокумбо.
О свему је говорио чувени НБА кошаркаш Гери Пејтон.
Није било увек тако зато што нису били овде. Сада имају прилику да покажу шта знају. Морате да разумете, они играју професионалну кошарку од 13. или 14. године. Знају како да играју, знају како се то ради. Зато је Лука толико добар и зато се људи љуте на њега што каже да му је лако да игра овако добро. И јесте лако за њега зато што игра тако цео живот“, рекао је Пејтон.
На крају, можемо да кажемо да су од тројице најбољих играча на свету, двојици Јокићу и Дончићу очеви - Срби.
- Погледајте емисију Спутњик спорт, а тема је овога пута био пад Новака Ђоковића са АТП трона
Александар Ђорђевић - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СПОРТ
Сјајан деби Ђорђевића у Кини!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала