- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Легенда дигла глас против модерне НБА лиге: „Одбрана је нестала“

© AP Photo / Jae C. HongПау Гасол
Пау Гасол - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Легендарни шпански кошаркаш Пау Гасол сматра да је у НБА лиги нестала есенција ове игре – одбрана, као и да су приоритет постале утакмице са много поена и шутева.
Гасол је ван НБА лиге већ четири године. Пре две је завршио професионалну каријеру, али је веза са овом игром и даље чврста.
Недавно је Гасолов дрес са бројем 16 повучен у Лос Анђелес Лејкерсима, али само нешто више од недељу дана од церемоније Шпанац је критиковао овакву НБА лигу.
„Хоћу да мислим и верујем да постоје циклуси. Људи воле новитете, промене. Високе резултате, динамичну игру, шут за три који се данас промовише. То се данас награђује. Чак и НБА коментатори, који су играли у овој лиги, кажу да је одбрана нестала. Нико више не мари за њу“, рекао је Гасол.
Шпанац потенцира да је данас једино важно ко ће да убаци више поена.
„Не волим баш то што се изгубила есенција овог спорта, а то је тимска игра, померање лопте, баланс, тактика, одбрана. Раније, ако шутирате после осам секунди поседа или пуцате тројку у контри без офанзивног скока, одмах бисте завршили на клупи за резерве. Да мало размислите о свему“, истакао је Шпанац.
Гасол није током каријере био познат као изразити дефанзвац. Али играо је у ери која се сматра једном од најнеефикаснијих у историји НБА лиге.
„Не знам да ли је Марк (Гасол, његов брат) истог мишења као ја, али када смо одрастали играли смо кошарку тако да нађемо најбољи могући шут након што лопта прође кроз свих пет руку, а том приликом се сви крећу и сви су укључени у акцију. Било је потребно доста енергије за добар дефанзивни баланс. Тако смо одрастали, а ово данас је неред“, закључио је Пау Гасол.
Никола Јокић, Никола Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СПОРТ
Црногорац подржао Јокића – „Заслужује трећу у низу“
Џоел Ембид и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СПОРТ
„Ембид је МВП“ – Американац Јокића навео тек као трећег
Џоел Ембид - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СПОРТ
„Камерунско чудовиште“ наставља да доминира – расте притисак на Јокића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала