- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска обавештајна служба: Америка планира да наоружа екстремисте за нове сукобе у Сирији

© AP PhotoПрипадници ДАЕШ-а
Припадници ДАЕШ-а - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе планирају да предају исламистичким групама у Сирији неколико десетина пикапова са аутоматима великог калибра, као и преносивим противавионским ракетним системима „игла“, противтенковским ракетама „тор“ и НЛАВ, изјавили су у Руској спољно-обавештајној служби (СВР).

„Директор Руске спољно-обавештајне службе Сергеј Наришкин изјавио је да САД настављају да користе исламистичке групације у Сирији, које они контролишу, како би се минирале позиције легитимне владе те земље“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да посебну улогу Вашингтон даје такозваној „Војсци слободне Сирије“. Ову формацију су у СВР-у назвали конгломератом оружаних опозиционих курдских и арапски редова, који делују у центру и на североистоку земље.
„Преко њих Американци и њихови британски савезници раде са подземним формацијама терористичке организације 'Исламска држава’ (ДАЕШ, забрањена у Русији), који су остали у удаљеним рејонима земље“, појаснили су у Руској спољно-обавештајној служби.
Како тврде, питања за наоружавање припадника ДАЕШ-а се решавају на америчкој војној бази Ал Танф у провинцији Хомс.
Према подацима СВР-а, задатак наоружаних терориста је да подстакну борбене акције на југозападу Сирије у провинцијама Сувејда и Дера и у региону источно од реке Еуфрат у Раки и Деир ез Зору. Формира се неколико јединица које ће укупно имати око 300 људи.
У СВР-у су навели да терористи након обуке планирају да нападају војне објекте који припадају сиријској влади и иранским властима, а да ће покровитељи део терориста искористити за отмице руских и иранских војника.
Москва оцењује тесну сарадњу САД са исламским терористима као манифестацију државног тероризма.
Америчка војна база Ал Танф се налази на југу сиријске провинције Хомс недалеко од границе са Ираком и Јорданом.
САД и њени савезници од 2014. године спроводе у Сирији и Ираку акцију против ДАЕШ-а. У Ираку пружају помоћ на захтев власти земље, а у Сирији делују без одлуке владе Асада.
Припадници ДАЕШ-а - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
РУСИЈА
МИП Русије: Имамо податке да САД тајно спонзоришу ДАЕШ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала