- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: САД теже да контролишу Ирак и цео регион, играјући улогу жандарма

© SputnikАмбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Двадесет година након инвазије на Ирак, САД настоје да контролишу ситуацију не само у самој земљи, већ и у целом региону, делујући као жандарм, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
„Пошто су илегално извршиле инвазију на суверену земљу 2003. године, америчке оружане снаге још нису напустиле њену територију. Сада, под маском племенитих циљева против тероризма, оне заправо настоје да држе под строгом контролом ситуацију не само када је реч о природним ресурсима којима је Ирак богат, него и у целом региону, испуњавајући улогу жандарма“, навео је Антонов у саопштењу.
Према речима Антонова, чак и после 20 година САДодбијају да признају сопствене грешке.
„Укључујући и оне који су на највишем нивоу, а који кажу да је војна кампања за свргавање Садама Хусеина оправдана“, истакао је Антонов.
Пре тачно 20 година, међународна коалиција предвођена Сједињеним Државама покренула је војну операцију под кодним називом „Ирачка слобода“. Операција је трајала до 1. маја 2003. године, без одобрења Уједињених нација.
Званични разлог за инвазију била је повезаност тадашњег ирачког лидера Садама Хусеина с међународним тероризмом, као и наводи ЦИА да Ирак има залихе оружја за масовно уништење. Касније се, међутим, испоставило да су подаци америчкихобавештајних служби лажни.
Према подацима Пентагона, током рата у Ираку погинуо је 4.431 војник, око 32.000 је рањено, а премаподацима Светске здравствене организације, само између 2003. и 2006. године до 223.000 Ирачана је постало жртве рата.
Према проценама међународних експерата, рат у Ираку је однео од један до 1,4 милиона живота његових грађана. Рат је изазвао заоштравање сукоба сунита и шиита, створио хаос у Ираку и терен за формирање „Исламске државе“ (терористичке организације забрањене у Руској Федерацији).
Улазак америчке војске у Ирак - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СВЕТ
Ране и даље крваре: Ирачки војни званичник о америчким злочинима током инвазије на Ирак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала