Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Суд: Тужилаштву треба више од шест година да изнесе доказе против бивших вођа ОВК

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Међународног суда УН у Хагу
Зграда Међународног суда УН у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Судија у поступку против бивших вођа такозване ОВК затражио је од Специјалног тужилаштва и тимова одбране да смање време за извођење доказа и испитивање сведока, како се време за почетак суђења приближава.
Почетак суђења бившим вођама тзв.ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију заказано је за 3. април.
Специјализована већа у Хагу их оптужују за ратне злочине и злочине против човечности, пренео је Танјуг.
Према речима судије, ако се ослони на калкулације које је изнело Специјално тужилаштво, онда ће изгледа бити потребно шест и по година да тужилаштво изведе доказе и саслуша сведоке, што је, како је оценио, претерано.
Само за првих 12 сведока, уколико тужилаштво поступи по изнетим рачуницама, испитивања ће потрајати до јануара следеће године.
Судија је рекао да би за извођење 312 сведока, што је 46 сведока годишње, потребно шест и по година за окончање поступка.
Специјално тужилаштво је саопштило да ради на преиспитивању временског оквира, укључујући елиминацију појединих сведока.
Одбрана бивших вођа тзв. ОВК саопштила је и да се усаглашава да, уколико се сведоци оптужбе позову само на једног од оптужених, остали тимови одбране га неће испитивати.
Тачијева одбрана је саопштила да се временске процене које се износе за сведоке одбране могу смањити, јер су изнете процене времена максималне.
Грб  терористичке организације ОВК - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
СРБИЈА
Скандалозан потез Приштине: Намећу Србима промоцију ОВК и њених вођа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала