- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска демантовала вест да је блокирала саопштење ЕУ поводом „налога за хапшење“ Путина

© Sputnik / Јуриј Сомов / Уђи у базу фотографијаПарламент у Будимпешти
Парламент у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Мађарска је демантовала вест агенције „Блумберг“ која је саопштила да је Будимпешта ставила вето на заједничко саопштење Европске уније поводом налога Међународног кривичног суда у Хагу за хапшење руског председника Владимира Путина.

„То је лаж. Истина је да је Мађарска изложила следећи став врховном представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борељу: Мађарска је примила на знање одлуку Међународног кривичног суда и не жели да је коментарише на било који начин. Међутим, ако врховни представник или било која земља ЕУ жели да дȃ изјаву, Мађарска се неће противити томе“, рекао је портпарол Министарства спољних послова Мађарске Мате Пацолај, пренела је агенција МТИ.

Блумберг је у понедељак објавио да је Мађарска ставила вето на објављивање заједничке изјаве земаља ЕУ о издавању налога Међународног кривичног суда за хапшење руског председника Владимира Путина због чега је наводно шеф европске дипломатије Жозеп Борељ био принуђен да објави саопштење у своје име. Како је саопштила агенција, став Мађарске у вези с издавањем налога за хапшење руског председника „можда ће бити изражен” на следећем самиту ЕУ који ће бити одржан у Бриселу 23. и 24. марта.
Подсећања ради, Међународни кривични суд у Хагу 17. марта издао је налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце. Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
СВЕТ
Блумберг: Мађарска блокирала саопштење ЕУ о налогу Међународног кривичног суда за хапшење Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала