- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мартовски фестивал: „Авантуре карикатуре” Вере Влајић

© Фото : Спутњику уступио Дом омладине БеоградМартовски фестивал: Филм „Авантуре карикатуре” Вере Влајић
Мартовски фестивал: Филм „Авантуре карикатуре” Вере Влајић  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Анимирани филм „Авантуре карикатуре“ истакнуте филмске ауторке и аниматорке Вере Влајић, имаће светску премијеру на 70. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма (Мартовски фестивал), који ће бити одржан од 28. марта до 2. априла у Дому омладине Београда.
Ако прихватимо тумачење да је „карикатура“ смешан опис или цртеж неког лица или догађаја, а „авантура“ смео и ризичан подухват, пустоловина, онда назив филма пружа много простора за тумачење зашто „Авантуре карикатуре“.

Седамдесет година карикатуре

Интерпретацијом историјских догађаја од средине 19. па до почетка 21. века, језиком анимираног филма, његовом ликовном повезаношћу са карикатуром, овај филм придаје посебан значај личностима које су оствариле ауторске печате и допринеле развоју карикатуре као уметности за српску културу.
© Фото : Спутњику уступио ДОБФилм Вере Влајић придаје посебан значај личностима које су оствариле ауторске печате и допринеле развоју карикатуре као уметности за српску културу
Филм Вере Влајић придаје посебан значај личностима које су оствариле ауторске печате и допринеле развоју карикатуре као уметности за српску културу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Филм Вере Влајић придаје посебан значај личностима које су оствариле ауторске печате и допринеле развоју карикатуре као уметности за српску културу
Он укључује и ауторе који су преко 70 година делили заједнички државни, економски и културни простор народа у држави која се звала Југославија.
Широка примена и популарност карикатуре има упориште у њеној суштини, да кроз један цртеж или неколико цртежа, непосредно тумачи, одређене идеје и ситуације.
Њена друштвена ангажованост у интерпретирању актуелних догађаја, или преношење одређених филозофских мисли, на сатиричан, пародичан, метафоричан, подругљив начин, имала је увек један циљ да насмеје оног коме је упућена, а то је читалац новина, било да су оне дневне или периодичне, или часописи специјализовани за неговање смеха и хумора.
Цртежи у филму су базирани на оригиналима карикатура Вере Влајић и Мирослава Љ. Јелића. Монтажерка је Јелена Ђокић, онлајн монтажер Ненад Поповић, а композитор и дизајнер звука Александар Сребрић.
Наратори у филму „Авантуре карикатуре“ су драмски уметници Горица Поповић и Милан Цаци Михаиловић, док је сарадник на нараторском тексту био Радивоје Лале Бојичић.
© Фото : Спутњику уступио ДОБПремијера филма "Авантуре карикатуре" Вере Влајић на Мартовском фестивалу
Премијера филма Авантуре карикатуре Вере Влајић на Мартовском фестивалу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Премијера филма "Авантуре карикатуре" Вере Влајић на Мартовском фестивалу

Пола века српске анимације

Вера Влајић, сценариста, цртач, аниматор и филмски редитељ, професионално се бави филмом од 1975.
Од 1989. до 2003. била је запослена у неколико редакција на РТС -ТВ Београд, као уредник и редитељ.
Реализовала је серију „Пола века српске анимације“, основала је и од 1993. води Радионицу анимираног филма за децу и младе „РАФ-А2“.
Била је уметничка директорка Мартовског фестивала од 2003. до 2007. и председнице Удружења филмских уметника Србије од 2008. до 2012.
„Авантуре карикатуре“ биће премијерно приказан 30. марта у Великој сали Дома омладине Београда.

Богат програм Мартовског фестивала

Мартовски фестивал традиционално представља богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до 50 и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм.
У међународном такмичарском програму биће заступљени сви родови краткометражног филма.
Поред такмичарског, Мартовски фестивал имаће традиционално и разноврстан ревијални филмски програм подељен у целине „Светска панорама“, „Регионална панорама“ и „Домаћа панорама“.
Као и до сада, планирани су бројни стручни програми и трибине за професионалце и студенте, разговори са гостима фестивала, мастер-класови, промоције књига и други пратећи програми.
Још једно пролеће: Трилер о југословенској епидемији великих богиња отвара Белдокс фестивал - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
КУЛТУРА
Још једно пролеће: Трилер о југословенској епидемији великих богиња отвара Белдокс фестивал
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала