- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Русија претекла Саудијску Арабију по испорукама нафте у Кину

© AFP 2023 / Andy BuchananНафтна платворма
Нафтна платворма - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Русија је почетком године постала лидер у испорукама нафте у Кину, која увози гориво са великим попустима, пише „Ројтерс“ позивајући се на податке Главне царинске управе Кине.
Испоруке руске нафте су у прва два месеца ове године износиле 15,68 милиона тона, око 1,94 милиона барела дневно. То је скоро за четвртину (23,8 одсто) више од показатеља у истом периоду прошле године (1,57 милиона барела дневно).
Бенефите од нижих цена су имале приватне кинеске рафинерије нафте у провинцији Шандунг. У јануару је руска нафта марке ЕСПО, а која је испоручена у фебруару, купљена са попустом од осам долара у односу на цене са лондонске берзе ИЦЕ нафте марке „Брент“. Осим тога, увоз нафте из Малезије је порастао за 144,2 одсто у односу на прошлу годину и достигао 0,65 милиона барела дневно.
Раније је лидер по извозу нафте у Кину била Саудијска Арабија. Прошле године је она Кини продала 87,49 милиона тона, што износи 1,75 милиона барела дневно. У периоду јануар-фебруар 2023. године је испоручила 13,92 милиона тона (1,72 милиона барела дневно), док је годину дана раније испоручивала 1,81 милион барела дневно.

Према процени аналитичара агенције „Блумберг“, Кина би ове године могла да повећа увоз руске нафте за 500 хиљада барела, око 2,2 милиона барела дневно или чак и 2,5 милиона барела, ако се повећају испоруке нафте марке „Уралс“. Како је агенција појаснила, крајем фебруара је нагло порастао број танкера у руским лукама у Тихом океану које превозе нафту, а средином фебруара је већ 34 танкера превозило гориво.
Руска бушилица нафте на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
РУСИЈА
Руска нафта, упркос ембаргу, стиже у Европу преко Индије и САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала