- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Све већа напетост у односима Кине и Америке због Тајвана, а Пекинг и Москва све ближи

© Flickr / Mark TurnerЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Све већа напетост у односима између Кине и САД због ситуације око Тајвана постала је један од фактора који је зближио Кину и Русију. Председник Кине Си Ђинпинг током посете Москви намерава да добије још већу подршку по том питању, пише јапански економски лист „Никеи“.

„Си Ђинпинг се током своје посете Русији тежи да ојача подршку Москви по том питању како би се супротставио притисцима Вашингтона“, наводи аутор чланка.

Лист истиче да је Кина, за разлику од европских земаља и Сједињених Америчких Држава, које су увеле санкције против Русије након почетка специјалне војне операције у Украјини, повећала обим билатералне трговине у 2022. години за око 30 одсто до 190,3 милијарди долара.

„Кина је критиковала и налог који је издао Међуародни суд у Хагу за хапшење председника Русије. Истог дана Пекинг је још једном изнео свој чврст став према Вашингтону, објавивши извештај Министарства иностраних послова о демократији у САД“, пише лист.

Највећим кинеским острвом Тајваном управља његова администрација од 1949. године. Званични Пекинг сматра да је острво кинеска провинција.
Тензије у односима између Вашингтона и Пекинга су постале израженије након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану почетком августа 2022. године. Убрзо након доласка Пелоси у Тајпеј, кинеска војска је почела ваздушне и поморске војне вежбе у близини Тајвана и пробна лансирања конвенционалних пројектила у мору источно од тог острва.
Си Ђинпинг је допутовао у Москву 20. марта. Лидери Кине и Русије су се састали у Кремљу на неформалним преговорима у личном формату, састанак је трајао четири и по сата, а затим су наставили дијалог током вечере.
Кинески председник Си Ђипинг - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СВЕТ
Си Ђинпинг: Кина мора да се супротстави мешању спољних сила по питању Тајвана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала