Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Несхватљиво и неприхватљиво“: Протестна писма Европском парламенту због Степинца

© Фото : Јавно власништвоАлојзије Степинац, хрваткси кардинал, са представницима нациста у Другом светском рату.
Алојзије Степинац, хрваткси кардинал, са представницима нациста у Другом светском рату. - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Протестна писма Европском парламенту због одржавања конференције посвећене Алојзију Степинцу упутили су оснивач Института „Диана Будисављевић“ Гојко Рончевић, дете логораш логора Јастебарско, као и институти, невладине организације и историчари из Италије, Канаде и САД који се баве културом сећања на страдања у НДХ.
Протестна писма због конференције „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, истрајности и наде“ која данас треба да се одржи у згради ЕУ упућена су и председници ЕП Роберти Мецоли, шефу делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу, Европској народној партији као и шефовима посланичких гупа у ЕП.

Несхватљиво и неприхватљиво

Рончевић, у име Института „Диана Будисављевић“за истраживање дечјих логора смрти у Независној Држави Хрватској (НДХ) нагласио је да осећа дужност и обавезу да им се обрати, као преживело дете логора Јастребарско, али и у име 74.000 деце брутално убијене у НДХ.
„Потпуно сам сломљен спремношћу ЕП и европских посланика да подрже иницијативу хрватске парламентарке Жељане Зовко, да одрже конференција о Степинцу“, навео је он и подсетио да је био сведок разних мучења и зверстава усташа који су благосиљани од стране Степинца ишли у зверске походе вршећи разне злочине против човечности.
„Живе људе су спаљивали, прикивали на пањеве, њихова кожа је драна, отворене ране посипане сољу, очи су им копане, уши, носеви, језици одсецани, у главу закуцавани ексери, разбијане главе маљевима, мајкама су вађени фетуси из утробе, бебе набијане на бајонете ...“, навео је он и нагласио да су то злодела која наша цивилизација данас не може да замисли и појми, а које су и данас извор његових ноћних кошмара.
Нагласио је да су му дубоко повређена осећања због жртве и његове породице и његовог народа, и додао да је несхватљиво и неприхватљиво да се у ЕП, центру демократије ЕУ, организује конференција посвећена рехабилитацији надбискупа геноцида Алојзија Степинца.
„Данас стојим пред Вама као сведок и жртва у 89. години и преклињем Вас у име европских вредности за које се залажете и које промовишете, да дигнете глас и осудите ову срамотну конференцију која вређа достојанство сваког Европљанина, а пре свега вређа жртве, посебно нас, још увек живу децу логораше“, навео је он.
Нагласио је и да они који су били синови и кћери џелата који су вршили усташке злочине нису криви ни за шта, али да морају да имају одговорност да осуде и одбаце усташку идеологију - једну од најсмртоноснијих 20. века.
Рончевић је апеловао на европосланике да хрватским колегама буду путоказ и помогну им да се врате изворним начелима хришћанства и да не покушавају рехабилитацију осведочених ратних злочинаца попут Степинца. У писму је навео и 12 тачака које објашњавају зашто Степинац није жртва комунистичког, нити усташког режима, и изразио наду да ће ЕП спречити ревизију историјских чињеница и да ће чувати достојанство жртава, посебно достојанствено сећање на страдање око 74.000 беба и деце, од чега само 20.000 у Јасеновцу, а чији је духовни стуб био и остао Алојзије Степинац који никада није дигао глас да заштити пре свега децу.
Рончевић је подсетио и на књиге „Надбискуп геноцида Степинац“, Марка Аурелиа Ривелија, „Алојзије Степинац, усташки викар: Покрсти се или умри“ - 101 разлог зашто не може бити светац“ Гидеона Грајфа, „Хрватска под Антем Павелићем: Америка, Усташе и хрватски геноцид у Другом светском рату“, и на како је нагласио ревизионистичко дело Естер Гитман „Алојзије Степинац стуб људских права“, настало након истоимене изложбе у ЕП 2016.

Протестна писма и из Канаде, Италије и САД

Рончевић је Европском парламенту упутио и протестна писма која су му стигла у знак подршке из Канаде из Хумантиране Фондације „Диана Будисављевић“ на чијем је челу Давид Харфилд, као и италијанског историчара Мирка Галаса и њујоршког института за истраживање Јасеновачких жртава ЈРИ.
ЈРИ у писму ЕП изражава огорчење због вести да је ЕП дозволио да буде искоришћен „као спонзор догађаја који велича нацистичког сарадника Алојзија Степинца“.
Истакли су да се о неким стварима може расправљати али да се не може оспорити чињеница да је „Степинац био нацистички сарадник геноцидног усташког режима у Хрватској који је успоставио Адолф Хитлер“.
„Док је Степинац сарађивао са овим режимом, тај режим је убио 40.000 Јевреја, стотине хиљада Срба, десетине хиљада Рома и антифашистичких противника“, наводи се у писму ЈРИ који позива ЕП да одбаци и откаже конференцију.
Подсећају и на текст објављен у „Њујорк тајмсу“ који, како наводе, у уводнику „Катаргејт је спектакуларни скандал и упозорење Европи“ јасно наведено да је „историја ЕП показала да је серијски подложан корупцији“, и питали „да ли је ова конференција још један случај скандала 'кеш за утицај'?“
Њујоршки ЈРИ који се бави истраживањем жртва Јасеновца и очувању сећања на Холокауст у Југославији позвао је ЕП да не дозволи да конференцијом о Степинцу трајно укаљају њихову добру репутацију, пренео је Танјуг.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић раније је навео да је Србија протестовала код ЕП због конференције и нагласио да је несхватљиво да се у ЕП, центру демократије ЕУ, организује конференција посвећена ревизионистичким тежњама и још једном покушају историјске рехабилитације Алојзија Степинца.
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
ДРУШТВО
Усташка идеологија у срцу Европске уније – јесу ли то вредности којима би Срби требало да стреме
Хрватски кардинал Алојзије Степинац - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РЕГИОН
Зуроф: Сваки покушај одавања почасти Степинцу је срамота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала