- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Кинески план може бити основ за решавање украјинске кризе; Си: Увек на правој страни историје

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМоксовски Кремљ
Моксовски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Мировни план Кине за Украјину може бити узет као основа за решавање конфликта мирним путем, али онда када за то буду спремни на Западу и у Кијеву, рекао је руски председник Владимир Путин.

„Наравно, нисмо заобишли ни ситуацију у Украјини. Сматрао да су многе ставке из кинеског плана у складу са руским приступом и да могу бити узете како основа за решавање конфликта у Украјини мирним путем када за то буду спремни на Западу и у Кијеву. Ипак, за сада не видимо да постоји таква спремност“, рекао је Путин новинарима после преговора са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Си је изјавио да Пекинг активно настоји да допринесе обнављању преговора за решавање украјинског конфликта.
Кинески лидер је такође подвукао да се Пекинг руководи Повељом Уједињених нација и „придржава објективног и непристрасног става".

„Увек смо за мир и дијалог, чврсто стојимо на правој страни историје", закључио је он.

Подсетимо, крајем фебруара кинеско Министарство спољних послова објавило је документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид борбених дејстава и прелазак на мировне преговоре.
У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“, који је објављен на веб страници Министарства, кинески спољнополитички ресор наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.
О плану Кине за прекид ратног сукоба у Украјини и томе како се разликује од индијског предлога своје мишљење дала је и Љубинка Милинчић у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“:
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СВЕТ
Блинкен: У кинеском плану за Украјину има позитивних елемената...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала