- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија искључила учешће четири западне земље у мировном процесу у Украјини

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаАутомобили дипломатских мисија испред зграде Министарства иностраних послова Русије
Аутомобили дипломатских мисија испред зграде Министарства иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
САД, Велика Британија, Француска и Немачка не могу да претендују на улогу неутралних посредника у мировном процесу у Украјини пошто учествују у сукобу са Русијом, саопштило је Министарство спољних послова Русије за Спутњик.
Коментар је уследио након изјаве бившег шефа Минхенске безбедносне конференције Волфганга Ишингера који је предложио да се формира контакт група за Украјину како би се „покренуо мировни процес“. По његовом мишљењу, чланице групе би требало да буду Вашингтон, Лондон, Париз и Берлин.
„Званично не знамо ништа о тој иницијативи. Ипак, Ишингерова идеја изазива легитимна питања, пре свега јер су све четири поменуте земље учеснице сукоба са Русијом који наставља да се води на територији Украјине“, саопштено је из руског ресора.
Како се истиче, поменуте земље испоручују Украјини оружје и шаљу плаћенике, снабдевају Оружане снаге Украјине обавештајним подацима и обучавају украјинске војнике. Поред тога, увеле су санкције против Русије, блокирале су њену имовину и иностранству, захтевају формирање трибунала за кажњавање њеног руководства и уцењују њене пријатеље, забрањујући им да сарађују са Москвом.
Бивши председавајући Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер  - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Специјална операција у Украјини
Ишингер предлаже контакт-групу за Украјину

„Те земље подржавају псеудо-мирне иницијативе украјинског председника Владимира Зеленског, односно ултимативне захтеве за капитулацију наше земље који немају везе са стварном ситуацијом“, прецизирано је у саопштењу.

Руске дипломате такође скрећу пажњу на то да су се поменуте земље већ дискредитовале када су подржале антиуставни државни удар у Кијеву и када су подстицале саботирање Минских споразума.
„Са таквим приступима САД, Велика Британија, Француска и Немачка не могу да претендују на улогу неутралних посредника који покрећу мировни процес. Они нису заинтересовани за решавање кризе и чине све како би максимално продужили конфронтацију“, додаје руски дипломатски ресор.
Москва сматра да је свеобухватно, праведно и одрживо решење сукоба могуће само након обустављања борбених дејстава и прекида испорука западног оружја Украјини, признавања нове ситуације на терену, демилитаризације и денацификације Украјине, потврде њеног неутралног и ванблоковског статуса, укидања санкција, повлачења тужби против Русије, враћања статуса руском језику и права националних мањина, успостављања пријатељских односа са Русијом и другим суседима Украјине.
„Нажалост, западне земље које претендују на улогу посредника ништа слично не предлажу“, закључиле су дипломате.
Русија је више пута изјављивала да је спремна за преговоре са Кијевом. Са друге стране, украјински председник Владимир Зеленски је у октобру 2022. године указом забранио преговоре са Москвом и рекао да га не занимају контакти са руским колегом Владимиром Путином. Истовремено, западне земље стално говоре да је неопходно наставити са борбама и повећати испоруке оружја Украјини.
Координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СВЕТ
Џон Кирби: Неприхватљиви позиви на примирје у Украјини током посете кинеског председника Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала