- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска изузела из антируских санкција куповину резервних делова за атомску централу „Козлодуј“

CC BY-SA 4.0 / Википедија / Нуклеарна електрана "Козлодуј"
Нуклеарна електрана Козлодуј - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Бугарска техничка влада одобрила је изузимање своје атомске централе „Козлодуј“ из санкција Русији, ради њеног планираног ремонта, изјавио је министар енергетике Росен Христов. Како преноси Бугарски национални радио, неопходне резервне делове Бугарска ће купити од Русије.
Према речима Христова, Бугарска мора да купи материјале и резервне делове, као и да закаже планирани годишњи ремонт како би се осигурао нормалан рад атомске централе. Он је навео да је одобрено изузимање повезано с европским санкцијама које забрањују увоз одређених резервних делова, материјала и услуга.

„Реч је о материјалима, услугама и резервним деловима за чију куповину још нисмо нашли алтернативне испоручиоце. Настављамо процес избора нових добављача, да бисмо у дугорочној перспективи имали апсолутну поузданост испорука“, изјавио је Христов.

У фебруару су САД увеле санкције против петоро држављана Бугарске, међу којима су бивши руководиоци нуклеарне електране „Козлодуј“ због њиховог наводног учешћа у корпуционим шемама за испоруку руских енергената.
Извршни директор бечког Института за нуклеарне науке Јанко Јанев рекао је да жали због покушаја да се онемогући сарадња Бугарске и Русије у сфери атомске енергије „из чисто политичких разлога“. Јанев је негодовао због оптужби САД против бугарских држављана због корупције, укључујући и бивше руководство „Козлодуја“.
„Потребно је да под хитно уведемо санкције и да не узимамо резервне делове од Русије? А ја постављам питање – а одакле да их узимамо“, навео је Јанев.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СВЕТ
Бугарска постала плодно тло за енергетске пројекте Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала