- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска постала плодно тло за енергетске пројекте Запада

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Бугарска је постала у 21. веку плодно тло за пројекте енергетске диверзификације, а последњи експеримент је био догађај око нуклеарне електране „Козлодуј“, пише бугарски експерт у области међународних односа Нина Дулгерова у чланку листа „Труд“.
Она истиче да се у експерименту примећује невероватан притисак Сједињених Америчких Држава који излази из оквира дипломатског протокола.
Како наводи експерт, главни учесник овог експеримента је позната америчка компанија „Вестингхаус електрик“, коју је 2022. године купио канадски „Камеко корп“ и „Брукфилд рињувабл партнерс“.
Реч је о одлуци да се сагради седми блок нуклеарне електране по технологији америчког реактора АР1000. Одлуку је крајем јануара донео бугарски парламент и дао налог влади да започне преговоре са САД-ом о изградњи.
Експерт сматра да пројекат може постати још један „цртеж“, као што су били амерички авиони Ф-16, које је Бугарска платила 2019. године, а још није добила.
Подсетила је и на споразум који је потписан у децембру између нуклеарне електране „Козлодуј“ и „Вестингхаус Шведска“ за испоруку нуклеарног горива.
Како пишу бугарски медији, „Росатом" је крајем јануара послао писмо бугарском министру енергетике Росену Христову у којем је изразио забринутост због планова земље да пређе на америчко нуклеарно гориво. Упозорили су Бугарску на ризике, као што су безбедан рад енергетских блокова и нормално функционисање система за контролу реактора.
Према речима Дулгерове, „Росатом" је указао и на правну некоректност Бугарске. Упозорила је да може да се понови ситуација као са нуклеарном електраном „Белене", када је Бугарска морала да плати 600 милиона евра за руске реакторе. Ти реактори су планирани за два нова блока електране „Белене". Међутим, 2009. године је пројекат обустављен.
Поглед на главни град Бугарске, Софију - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РУСИЈА
Бугарски експерт: Русија може обуставити испоруке нуклеарног горива, очекује нас тешка криза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала