- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Корак ка заоштравању: Лавров упозорава на последице испоруке муниције са осиромашеним уранијумом

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Могућа испорука муниције са осиромашеним уранијумом Украјини је корак ка значајној ескалацији ситуације, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„То је озбиљан корак ка даљој ескалацији. Изјаве појединих западних представника који говоре да ту нема ништа страшно, да ништа није забрањено из категорије муниције са осиромашеним уранијумом, да не крше никакве конвенције… Али сви се сећају до чега је довела употреба осиромашеног уранијума у Југославији и Ираку када су страдале на десетине хиљада цивила и војника НАТО-а. Дошло је до наглог пораста онколошких и других опасних болести, земљиште је било контаминирано деценијама. Толико о томе да је Западу стало за повећање пољопривредне производње у Украјини и за извоз украјинског жита у земље у развоју, укључујући Африку“, рекао је Лавров.

Он је додао да ће Москва приликом даљег деловања узети у обзир могуће испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву.

„Што се тиче наше реакције, наравно, ми ћемо то узети у обзир током нашег деловања. Ми смо посвећени међународним стандардима ратовања, имамо своју војну доктрину и, као што су рекли председник Русије Владимир Путин и министар одбране Сергеј Шојгу, бићемо принуђени да узмемо у обзир чињеницу да наше британске колеге подижу ту ескалацију на нови, веома озбиљан ниво“, рекао је Лавров.

Како је додао, водеће западне земље спречавају израду конвенције о забрани употребе муниције са осиромашеним уранијумом.
„О томе да не постоји међународна конвенција која забрањује употребу муниције са осиромашеним уранијумом: да, такве конвенције још нема јер читав низ земаља, укључујући водеће западне земље, спречавају израду таквог документа“, рекао је министар.
Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
РУСИЈА
Захарова: Запад жели да уништи Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом – то би био геноцид
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала