- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Кина жели мир у Украјини, али неће постављати нереалне захтеве

© AP Photo / Andy WongКинеске заставе
Кинеске заставе - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Посета председника Кине Си Ђинпинга Русији показала је да Кина жели мир у Украјини, мада, Пекинг неће иступати са нереалним захтевима, пише лист „Саут чајна морнинг пост“ позивајући се на ставове експерата.
Према мишљењима аналитичара, предлози Кине да се оконча сукоб у Украјини могу представљати покушај да се супротстави критици да Пекинг подржава Москву и „покаже да уместо тога он подржава мир“. На Западу су кинески мировни предлози сматрани проруским због неспремности да осуде Русију и затраже од ње да напусти Украјину.
Како сматра професор међународних односа на Сечуанском универзитету Пан Чжунин, „мирни напори Кине су покушај да коригује свој положај након прошлогодишње изјаве о томе да односи са Русијом немају границе, а што је изазвало критике“.

„Позиција Кине је јасна. Ми подржавамо мир. У сличају да Кина одлучи да стане на страну Русије и помогне јој у борби против Украјине, то, очигледно, неће ићи у прилог односима Кине са Сједињеним Америчким Државама и Европом“, рекао је кинески професор.

Како пише лист, Кина је тренутно под великим притиском лидера из ЕУ, који је позивају да искористи свој утицај на Русију како би се сукоб завршио.
Професор међународних односа Народног универзитета Ван Ивеј сматра да ће се Кина, вероватно, сусрести са великим притиском у 2023. години, с обзиром на предстојеће самите са учешћем европских лидера. Притом, сматра експерт, Кина је реална на тему тога шта може да постигне у украјинском питању и не очекује моменталан прекид ватре, већ консензус који би одговарао свим странама.
Си Ђинпинг, сматра Ван Ивеј, неће постављати нереалне захтеве, који у овој етапи неће прихватити председник Русије Владимир Путин и председник Украјине Владимир Зеленски.
„Исход конфликта за сада није јасан. Кина не може да стоји на једној страни и да се супротставља другој. Такође, неће постављати нереалне захтеве на тему територије и повлачења војске“, закључио је кинески експерт.
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, после састанка у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Нова ера односа између Пекинга и Москве, рађа се свет једнаких
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала