- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова ера односа између Пекинга и Москве, рађа се свет једнаких

© Sputnik / Павел Быркин / Уђи у базу фотографијаПредседници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, после састанка у Кремљу
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, после састанка у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Jачање сарадње између две светске силе Русије и Кине суштински би могло означи изградњу новог међународног војно-политичког блока, сматра руски експерт Дмитриј Верхотуров, коментаришући посету кинеског председника Си Ђингпинга Москви. То уједно говори и о томе да односи Пекинга и Москве улазе у нову еру.
Ова посета пре свега значи да стратешко партнерство две земље наставља да се развија и да има кључан значај у обезбеђивању мира и безбедности на евроазијском континенту. Две силе заједно су се супротставиле западној хегемонији и могу да играју конструктивну улогу у одржавању глобалног поретка и правде, кажу експерти.
Две велике силе, сталне чланице Савета безбедности УН, заправо на исти начин виде тренутну ситуацију у свету, имају исти поглед на међународне проблеме и отворено и директно говоре о томе.
"Свет је сада подељен и даље се цепа... Стари свет, у коме је постојала нека врста јединствене међународне заједнице и јасних правила игре, заправо је већ окончан. И мислим да ће под овим околностима Си Ђинпинг размотрити са Владимиром Путином управо та питања о изградњи таквог блока који би помогао нашим земљама да опстану у овом подељеном свету“, каже Верхотуров.
Тај нови формат биће уписан у већ постојеће међународне структуре – Шангајску организацију за сарадњу (ШОС) и БРИКС, сматра он.
„Пошто постоје такве организације као што су ШОС и БРИКС, лидери две земље могу да разговарају о стварању новог светског поретка“, додао је политиколог.
Посета кинеског председника Москви и кинески предлог за мирно решавање ситуације у Украјини указују на почетак важног политичког процеса, оцењује аналитичар Андреј Суздаљцов. Кина је допринела стратешком помирењу Саудијске Арабије и Ирана, а има има и своје виђење сукоба у Украјини. Кина не само да у свој политички систем ставља да се залаже за мир, сарадњу и дијалог већ то потврђује и кроз практична решења.
Није случајно што је кинески председник Си Ђинпинг одабрао Москву за своју прву посету након реизбора за шефа државе, додао је Суздаљцов. Без Пекинга више није могуће решавати глобална питања, додао је он.
Кина руши коридор притиска на Русију, оценио је експерт.
„Ово више није униполарни свет где су се све одлуке доносиле на нивоу Овалног кабинета. Отуда оштра реакција Вашингтона, који негодује, пошто је раније увек сам доносио решења... Ово је само почетак процеса. Сада ће и други почети да се појављују иза наших леђа и са стране. Свет се мења“, објаснио је Суздаљцов.
© Sputnik / Sergey GuneevМосква и Пекинг будући светски поредак виде безбеднијим, праведнијим, мултиполарним
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Москва и Пекинг будући светски поредак виде безбеднијим, праведнијим, мултиполарним

Јачају стратешки односи Русије и Кине

Посета, и све што је речено, свакако је сигнал колективном Западу - Москва и Пекинг заиста имају чврсте односе, а то је веома важан фактор у међународној политици. Кина не само да „није издала” Русију, већ је, напротив, потврдила пријатељство и стратешко партнерство.
Западна тачка гледишта на глобализацију је увек била другачија, рекао је експерт.
"Оно што је Запад увек нудио, а што не прихватају Кина, Индија и друге земље, јесу коалиције феудалног, вазалног типа. А ми нудимо свет једнаких права, водећи рачуна о националним интересима свих. То су различите ствари“, нагласио је Суздаљцов.
За западну коалицију руска победа значи катастрофу.
„Зашто су се од нас брзо „отцепиле“ земље бившег Варшавског пакта, па и неке републике Совејтског Савеза? Изгубили смо Хладни рат, а они су одмах прешли на другу страну, на страну победника, како би поделили колач. То јест, почели су да себе сматрају победницима у Хладном рату. Наша права победа у сукобу око Украјине за коалициони западни свет биће катастрофа“, предвиђа Суздаљцов.
Кинески лидер је у Москву стигао 20. марта, а државна посета ће трајати до 22. марта. Ово је прво путовање Си Ђинпинга у иностранство откако је трећи пут изабран за шефа државе.
Први сусрет Сија и Путина догодио се пре 10 година, а од тада се трговински промет између земаља више него удвостручио. Износио је око 85 милијарди долара, а сада је око 185 милијарди. Циљ је да се у што скорије време достигне сума од 200 милијарди.
Економиста Александр Дудчак каже да је савез Русије и Кине, који се демонстрира у Москви, најгора ноћна мора за Вашингтон. Према његовим речима, неформални односи лидера Русије и Кине, као и раст трговине показују да се сарадња између две земље јача. Он истиче да САД саме „пале мостове“ и искључују сваку шансу да изграде односе.
„Засад се по инерцији крећу у правцу усложњавања ситуације и са Русијом и са Кином. Већ су припремили нове „казне” за Кину, нове разлоге за увођење санкција. Ово је, наравно, неодговорна и глупа политика за саме САД. Подсећа ме на хистерију на високом међународном нивоу“, каже Дудчак.
Што се тиче политике Пекинга, она има прагматичне циљеве, наставио је он.
„Очекују да ће се након окончања сукоба обновити односи у свету, укинути санкције, а да ће њихова идеја о стварању Пута свиле од Балтика до Кине преко Русије коначно бити реализована, јер се сада ови планови урушавају“, каже експерт.
Према његовим речима, пословна активност се у свету успорава због антируских санкција, а то утиче на „раст Кине“, додао је он.

Kо је за Кину број један?

Експерти оцењују да се интереси Русије и Кине тренутно „максимално подударају“. Руско-кинеска сарадња је пример сарадње у којој ниједна страна не врши притисак на другу.
Сергеј Санакојев, шеф Центра за азијско-пацифичка истраживања, подсећа да Пекинг догађаје у Украјини сматра сукобом Русије и Запада, или, можда, у ширим размерама - између Запада и Истока, јер Запад Кину отворено назива претњом.
Он сматра да симболична посета Сија Москви демонстрира и то „ко је за Кину број један“.
Москва и Пекинг, истиче експерт, будући светски поредак виде безбеднијим, праведнијим, мултиполарним. Поента је да су сви уморни од америчке хегемоније и да је време да се пређе на праведнији светски поредак.
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, након потписивања заједничке изјаве - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Шта пише у заједничкој изјави Русије и Кине коју су потписали Путин и Си
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Путин: Русија ће бити принуђена да реагује на оружје са осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала