- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракете бастион и Калибар  - Sputnik Србија

УЖИВО Министри одбране Русије и Турске разговарали о прехрамбеном споразуму

Пратите нас
У току је 392. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Црноморска флота је одбила напад дронова на Севастопољ. Владимир Зеленски прихватио позив јапанског премијера Фумија Кисиде да учествује на самиту Г7, пише Кјодо.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:47 22.03.2023
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да намерава да у наредним данима разговара са руским председником Владимиром Путином.
Једна од главних тема требало би да буде реализација прехрамбеног споразума.
Такође, Ердоган је изјавио да Турска неће заузимати ничију страну у конфликтима, већ ће се увек залагати за решења мирним путем као што чини у случају Украјине.
„Желим да се обратим свом народу. Турска неће бити учесник, страна у неком рату, она ће увек бити за мир и биће заштитник мира. Као што то чини сада када је реч о Украјини“, рекао је Ердоган у интервјуу за турску НТВ.
21:44 22.03.2023
Украјински војници, Буча - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: Лондон гура Кијев ка ескалацији сукоба без обзира на цивилне жртве
21:21 22.03.2023
Сједињене Америчке Државе не шаљу Украјини муницију са осиромашеним уранијумом, али су сигурне да муниција нема карактер радиоактивне претње, изјавио је портпарол Беле куће Џон Кирби.
Према његовим речима, то је оружје конвенционалног типа и користи се већ деценијама.
Кирби је такође објаснио да се пројектили са осиромашеним уранијумом примењују због њихове велике продорне способности и предложио Русији да повуче војску из Украјине како би отклонила забринутост поводом тога.
18:15 22.03.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, као и делу Запорошке области под контролом Кијева, следи из онлајн карте украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
17:52 22.03.2023
Око 60 војника из Холандије обучаваће украјинске војнике у Немачкој у периоду од четири недеље, саопштило је холандско Министарство одбране.
Како се наводи, обука ће бити спроведена у оквиру тренажне мисије Европске уније за припрему украјинских снага. Холандски војници отићи ће у Немачку крајем месеца.
Напомиње се да ће они бити послати као допуна 230 припадника војске Холандије, за које је раније одлучено да буду послати да учествују у мисији ЕУ.
17:26 22.03.2023
Министар националне одбране Турске Хулуси Акар је у телефонском разговору са руским колегом Сергејем Шојгуом размотрио прехрамбени споразум и истакао важност непрекидних испорука жита, саопштио је турски војни ресор.
Током разговора је изражено задовољство сарадњом у смислу проширења прехрамбене иницијативе, која је веома допринела решавању прехрамбене кризе.
Такође, у саопштењу турског Министарства још једном је наглашено да ће Турска наставити да даје свој допринос обезбеђењу мира у региону и пружању хуманитарне помоћи.
Руско Министарство одбране потврдило је да је на иницијативу Анкаре одржан телефонски разговор министра одбране Русије Сергеја Шојгуа и његовог турског колеге Хулуси Акара.
У саопштењу се истиче да су теме разговора биле прехрамбени споразум, ситуација у Сирији, Нагорно-Карабаху, као и друге области сарадње које су од узајамног интереса.
13:23 22.03.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- У подручју Одесе, на територији аеродрома Шкољни, нападнута су два хангара са наоружањем и војном опремом украјинске војске;
- Оборен украјински хеликоптер Ми-8 у Харковској области;
- Руске трупе су ликвидирале више од 50 украјинских војника у правцу Купјанска;
- Оружане снаге Русије су ликвидирале око 40 украјинских војника и уништиле артиљеријски систем М777 на јужнодоњецком и запорошком правцу;
- Руске трупе су ликвидирале више од 300 украјинских војника у правцу Доњецка;
- Руске трупе ликвидирале су више од 90 украјинских војника и уништиле једну самоходну хаубицу у правцу Красног Лимана;
- Оружане снаге РФ уништиле су складиште горива за војну технику 102. бригаде територијалне одбране у запорошкој области.
13:19 22.03.2023
13:01 22.03.2023

Два од три украјинска дрона који су јутрос покушали да изведу напад на Севастопољ обориле су девојке које служе у руској војсци, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу, те је наложио да им се доделе награде.

Како је објаснио, рано јутрос противник је покушао да изведе напад беспилотним летелицама на руске објекте на Криму и Севастопољу, али су сва три дрона уништена.
12:49 22.03.2023
Владимир Зеленски обишао је положаје Оружаних снага Украјине у правцу Артјомовска (Бахмута), саопштила је Канцеларија председника Украјине .
Који објекат је посетио није саопштено.
10:59 22.03.2023
Украјинске трупе гранатирале су село Борисовка у Белгородској области. Фарма се нашла под ватром, једна особа је погинула, рекао је губернатор Вјачеслав Гладков
10:43 22.03.2023
Снажне експлозије одјекнуле у Дњепропетровску и Запорожју.
10:17 22.03.2023
Артјомовск је практично блокиран, рекао је саветник вршиоца дужности шефа ДНР Јан Гагин.
Руске снаге већ контролишу 70 одсто града.
Према речима Јана Гагина, руске снаге су спремне да одбију сваку офанзиву на ДНР, одбрана дуж целе линије раздвајања је ешалонирана.
Према последњим подацима, руске трупе су пресекле или држе под ватреном контролом све асфалтне путеве, док пролећна бљузгавица озбиљно отежава испоруку муниције и резерви Оружаним снагама Украјине.
10:05 22.03.2023
САД су заправо директно умешане у сукоб у Украјини, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Рјабков.
09:36 22.03.2023
Истрага о активностима америчких биолабораторија у Украјини потврдила је да се под њиховом маском тамо налазе војни објекти НАТО-а, рекла је заменица председника Државне думе Ирина Јарова.
"Наша истрага је у потпуности потврдила да су у Украјини, под маском биолабораторија, створени војни објекти Сједињених Држава и НАТО-а. Желим одмах свима да скренем пажњу на то да, за долазак правих војних база на суверену територију других земаља потребни су озбиљни, контролисани разлози. Ако говоримо о блоку НАТО-а, онда је отварање војно-биолошких лабораторија омогућило Сједињеним Државама да заобиђу све међународне споразуме“, цитирала је прес-служба Државне думе.
„Сједињене Државе могу да врше тестирања биоагенаса од интереса на лицу места, истражујући њихову патогеност, могуће путеве испорука до циља и друга својства у области ​​​потенцијалне примене. По упутствима и задацима Министарство одбране САД извозе прикупљене опасне патогене микроорганизме и генетски материјал“, рекла је она прес-служби Државне думе.
08:31 22.03.2023
Сједињене Америчке Државе понудиле су Словачкој 12 нових хеликоптера Bell AH-1Z Viper као замена за ловце МиГ-29 које је Братислава испоручила Украјини, саопштио је словачки министар одбране Јарослав Нађ.
„Дванаест нових хеликоптера Белл АХ-1З ВипеBell AH-1Z Viper са опремом, обуком пилота и техничара и више од 500 пројектила AGM-114 Hellfire II – то је предлог владе САД“, написао је Нађ на Фејсбуку (у Руској Федерацији забрањен као екстремистички ).
Раније су словачки медији јавили да би у Украјину могло да буде пребачено 10 ловаца МиГ-29 са моторима и још три без мотора.
07:22 22.03.2023
Украјинске снаге спремају неколико напада на запорошку линију фронта, од којих неки имају за циљ одвлачења пажње, саопштио је члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
"Гомилају се снаге за офанзиву, информације о пребацивању тенкова и авиона западних земаља се показују као тачне“, рекао је Рогов.
07:19 22.03.2023
Црноморска флота је рано ујутру одбила напад дронова у близини Севастопољског залива, рекао је губернатор града Михаил Развожајев.
„Укупно три објекта су уништена до овог часа. Покушали су да продру у залив, наши морнари су пуцали на њих из лаког наоружања. Дејствовала је и противваздушна одбрана. Ратни бродови нису оштећени. Од експлозија уништених непријатељских дронова на зградама на Лењиној 2, у Дому Москве, разбијени су прозори. Људи нису повређени“, написао је губернатор на свом Телеграм каналу.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала