Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: ЗСО не можемо да избегнемо, о територијалној аутономији нећу да разговарам

© Tanjug / DOPISNIK KIMАљбин Курти у Скупштини привремених косовских институција
Аљбин Курти у Скупштини привремених косовских институција - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је на данашњој седници Скупштине, на којој подноси извештај о дијалогу са Београдом и охридском састанку, признао да Заједница општина са српском већином постоји у споразуму договореном у Охриду.
Курти је рекао да су му западни савезници јасно ставили до знања да се међународне обавезе које су постигнуте у име Приштине не мењају, чак ни када се промене владе.

Не можемо да избегнемо обавезе из међународних уговора

„Ако желимо да будемо третирани као држава и да будемо признати као такви, не можемо да избегнемо обавезе из међународних уговора које имамо. Те обавезе из прошлости су имплицитно укључене у процес дијалога, јер су покренуте у разговорима и бавићемо се свиме из питања нашег устава. Све што радимо у том погледу је стандард који је већ прихватила свака европска демократија. Не намеравам много да критикујем споразум од пре 10 или 8 година о овим одлукама које се налазе у архивима Брисела. Али, наши савезници подсећају да су договори постигнути у име наших земаља, са обавезама које остају и када се мењају владе“, рекао је између осталог Курти.
Он је нагласио да ће се противити свакој намери „територијалног етнонационализма“ и поновио да неће прихватити никакав модел територијалне аутономије.
„Сада имамо нови документ у рукама и морамо да га на најбољи начин искористимо. Заглавили смо са претходним документима. Са овим документом можемо наставити. Важно је нагласити да можемо зауставити сваку дискриминаторну могућност. Морамо избећи свако позивање на проблеме који су се појавили у Босни. Оно што смо договорили је правно тело“, рекао је Курти.

Нема разговора о територијалној аутономији

Истакао је да „демократске земље не толеришу етнички заснована решења, јер су супротна вредностима и уверењима демократске власти Косова“.
„Као што се сада тражи, започећемо дуг процес консултација, али никада нећу разматрати било који модел територијалне аутономије. Иако су се ти ранији споразуми у великој мери ослањали на територијални назив као суштински елемент. Територијалност је била погрешна суштина коју не можемо дозволити нити поновити. Сада морамо да пређемо са стандарда Дачића и Вучића из 2013. и 2015. на стандарде Савета Европе и демократског система ЕУ заснованог на грађанину“, нагласио је Курти.
Навео је како се Приштина обавезала да озваничи статус Српске православне цркве и обезбеди висок ниво заштите за објекте верског и културног наслеђа у складу са постојећим европским моделима.
„Немам разлога да избегавам дијалог са поглаварима Српске православне цркве. Нећемо улазити у расправу са челницима Републике Србије о овом питању. Позивам руководство Српске православне цркве да се ангажује са нама у доброј намери и да у доброј намери разговарамо о споразуму“, рекао је Курти на седници Скупштине, преноси Косово онлајн.
Анкета
Треба ли Србија да настави интеграције у ЕУ ако је услов потпуна примена западног плана за Косово?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала