- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ударац каквом нема равног у новијој историји, главни циљ руски народ: Мишустин о западним санкцијама

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаДуга изнад Црвеног трга у Москви
Дуга изнад Црвеног трга у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Запад је приликом увођења санкција покушавао да убеди све да оне нису усмерене против Руса, али сада је свима јасно да је главни циљ био управо руски народ, изјавио је премијер Русије Михаил Мишустин који је у Државној думи Русије поднео извештај о раду руске Владе за 2022. годину.
„Запад је од самог почетка покушавао да увери све да санкције наводно нису усмерене против наших грађана. Ни тада се нису гајиле неке илузије по том питању. Али сада и неко ко је далеко од глобалне политике схвата да је главни циљ био управо руски народ“, рекао је премијер.
По његовим речима, Русији је задат санкциони ударац каквом по снази нема равног у новијој историји.
„Мислим да нема потребе да овде објашњавам у каквим смо условима сви морали да радимо. Русији је задат санкциони ударац каквом нема равног по снази у новијој историји. Прошле године смо морали скоро свакодневно да реагујемо на изазове повезане са новим пакетом санкција. То је захтевало хитну реакцију и сталну потрагу за одговором на питање – шта ће бити даље“, казао је он.
Мишустин је додао да данас на Западу плене имовину и новац Руса и компанија само зато што су они из Русије.
„Обратите пажњу на то колико су нам говорили о неприкосновености, о светости приватне својине. Али данас се замрзава имовина, новац наших људи и компанија само зато што су из Русије", рекао је Мишустин.
Запад , по речима Мишустина, није бирао средства против Русије покушавајући да јој наштети.
„Дигли су у ваздух краке гасовода 'Северни ток'. Замрзавали су рачуне, искључивали из међународног система плаћања. Покушавали су да блокирају све банкарске и друге економске активности“, додао је он.
Међутим, како је додао, упркос санкцијама све платне картице у Русији раде, Русија је успела да смањи инфлаторни притисак и одржи стабилност банкарског сектора.

Финансијски систем издржао

„Прошлог пролећа аналитичари су проценили да ће вероватни пад руског БДП-а бити двоцифрен. Али ми смо издржали. Пад се показао прилично умерен. Влада и Банка Русије су припремиле мере за стабилизацију ситуације у сфери финансија. Нормализован је рад кредитних организација, валуте и берзе“, рекао је Мишустин.
Како је додао, сада чак и неке међународне организације прогнозирају Русији позитивну динамику у 2023. години и већи раст БДП-а у 2024. години него у развијеним земљама.
По речима Медведева, прошле године је већина националних пројеката реализована готово 100 одсто, што значи да су школе, путеви и болнице изграђени у предвиђеном року.
Мишустин је рекао да је комплекс мера које су предузеле Влада и Банка Русије омогућио да се изађе на крај са инфлацијом, те да сада руске власти примећују да се показатељи ближе циљном нивоу.
Током излагања, премијер је говорио и о паду незапослености. Како је рекао, стопа незапослености у децембру 2022. године била је на историјском минимуму – 3,7 одсто, док је у јануару ове године износила 3,6 одсто.
Канадска застава на пола копља у Генералном конзулату Канаде у Њујорку 23. октобра, 2014 - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
РУСИЈА
Захарова о западним санкцијама Русији: Казна је неизбежна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала