- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напад на ТикТок – политички налог америчких власти

© AP Photo / File photoТик ток
Тик ток - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Дискусија у Конгресу САД, у којој је учествовао извршни директор ТикТока Џоу Шоузи,вероватно неће утицати на одлуку америчких власти да кинеску компанију протерају с тржишта. Напад на ТикТок у САД мотивисан је политичким и комерцијалним разлозима.
Утицај кинеског сервиса за кратке видео снимке ТикТок на националну безбедност САД и њенекориснике је у средишту пажње на састанку чланова Комитета за енергетику и трговину с извршним директором ТикТока Џоу Шоузијем, који се одржава у четвртак.
Он ће одговарати на питања посланика о томе да ли мобилна апликација може да прикупља личне податке Американаца, као и о могућој повезаности власника ТикТока, кинеске компаније „ByteDance“ с кинеском владом.
Почетком марта Комитет за иностране послове Представничког дома Конгреса САД одобрио је нацрт закона који омогућава председнику Сједињених Амерчких Држава да уведе забрану рада ове друштвене мреже у земљи. Истовремено, амерички медији пренели су да Бела кућа захтева од кинеских власника ТикТока да продају свој удео, јер у супротном апликација може бити забрањена.
Уочи састанка, на сајту Конгреса САД објављено је сведочење Џоу Шоузија, који, пре свега, скреће пажњу законодаваца на високу безбедност личних података корисника мреже, а такође одбацује оптужбе да мобилна апликација представља претњу по националну безбедност САД.
Први човек ТикТока, такође, указује на то да је у циљу складиштења података Американаца који користе ову друштвену мрежу у САД, компанија склопила уговор с америчком компанијом „Оракл“, лидером у услугама такозваних клауд-сервиса.
Тренутно, 100 одсто ТикТок корисничког саобраћаја у САД пролази кроз инфраструктуру коју контролишу „Оракл“ и Министарство одбране САД. ТикТок има више од 150 милиона америчких корисника у САД, а компанија је до данас уложила око 1,5 милијарди долара како би осигурала транспарентност, одговорност и сигурну контролу корисничких података у САД.
Џоу Шоузи уверава америчке законодавце да матична компанија „ByteDance“ није агент Кине, или било које друге земље. А тврдња да компанија може да дели информације о корисницима у САД с кинеском владом је потпуно нетачна, наводи власник ТикТока.
Мало је вероватно да ће ови прилично убедљиви аргументи у Конгресу бити узети у обзир, констатује у разговору за Спутњик руски стручњак у области сајбер безбедности, потпуковник специјалних служби у пензији Андреј Масалович.
„Законодавци би могли да приреде спектакуларну представу - с увредама због веза с кинеском владом, с глобалним оптужбама за шпијунажу и претњу националној безбедности. Кинескакомпанија ће реаговати суздржано и мирно, 'радимо као и раније, не улазимо у политику, немамо везе с владом, комуникација се одвија углавном међу младима од 13 до 15 година, рекламирају се фармерке, иначе, углавном америчке. Кинези знају да не реагују на провокације. Американци не могу да их натерају да раде оно што не желе, па ће сви покушаји законодаваца да увреде кинеску страну, да је испровоцирају на сукоб, једноставно бити угашени“, сматра стручњак.
Руски стручњак за обавештајни рад Евгеније Јушчук сматра да и политички и чисто меркантилни интереси могу утицати на могуће одлуке америчких власти на ТикТоку.
„САДпокушавају да контролишу изворе информација који имају велики утицај у јавности. ТикТок је један од њих, тако да су са политичке тачке гледишта Американци сигурно заинтересовани да сами користе овај ресурс. Они контролишу Јутјуб, тако да сви осим Американаца имају проблема са цензуром на овом видео сервису. А с ТикТоком Американци немају среће, јер то још није у њиховој сфери утицаја“, наводи Јушчук.
Према његовим речима, Американци имају и озбиљан комерцијални мотив да се домогну одличне имовине, а самим тим и да зараде на њој.
„Неко у медијском лобију само жели да купи ТикТок по повољној цени користећи политичку полугу. Ако овај сценарио не успе, спор ће се највјероватније завршити забраном ТикТока. Истовремено, прича о наводном цурењу личних података биће максимално промовисана, јер је згодна за њене ауторе и лепо звучи“, наводи стручњак.
Напад на ТикТок у САД је политички налог који се може извршити на разненачине, каже стручњак Андреј Масалович.
„Било је неколико америчких покушаја да откупе ову друштвену мрежу, али виде да је Кинези неће дати. Сада прете да ће је угасити. У ствари, ово је доказ да су они озбиљно забринути што нису конкурентни кинеској апликацији. Због тога ТикТок може бити истиснут с тржишта, може да се повлачи по судовима или да једноставно буде блокиран“, наводи Масалович.
Према његовим речима, то је део опште кампање активног блокирања, затварања канала, налога свих других иностраних извора информација који могу да кажу истину или да прикажу другачије гледиште, или документе који нису у складу са званичним ставовима.
„Конкретно, сада затварају Јутјуб канале бројних утицајних руских политичара и бизнисмена. Ти канали раде годинама, стекли су милионе гледалаца, сада их блокирају. У фер борби САД нису у стању да се такмиче за утицај на мозак, јер га губе“, закључује експерт, који је и сам на листи америчких персоналнихсанкција за такозвани „покушај утицаја“.
Апликација Тик Ток - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СВЕТ
Комитет Представничког дома усвојио закон да Бајден може да забрани Тик Ток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала