Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Неповерење Срба према Куртију последњим потезима забетонирано“: Српска листа о локалним изборима

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПротест Срба у Косовској Митровици
Протест Срба у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Српска листа огласила се данас саопштењем у ком су навели разлоге због којих не желе да учествују на ванредним локалним изборима у општинама на северу Косова и Метохије које је расписала тзв. Централна изборна комисија у Приштини.
„Одлука наше странке да не учествује на изборима је последица континуираног институционалног насиља које над нашим народом спроводи режим Аљбина Куртија, лишавајући Србе свих људских права на тлу Европе у 21. веку, а пре свега неиспуњење наших јасних захтева због којих смо напустили косовске институције, а то је формирање Заједнице српских општина и повлачење свих специјалаца са севера Косова и Метохије“, саопштила је Српска листа.
Из ове странке поручују да је српском народу од стране владе Аљбина Куртија ускраћено доста тога.
„У претходне две године Србима на Косову и Метохији антисрпски режим Аљбина Куртија је онемогућио право гласа на изборима и референдуму, забранио вакцинацију против корона вируса и онемогућио достављање лекова и санитетског материјала, хапсио, прогањао и оптуживао виђене Србе без икаквих доказа, а иако постоји договор у Бриселу, онемогућио употребу КМ таблица на Косову и Метохији под претњом силом и на тај начин одузео српском народу право на слободу кретања“, додаје се се.
Политичка странка која представља Србе на Косову и Метохији подсетила је и на бројне испаде косовских полицајаца албанске националности.
„Казнене хорде косовских специјалаца су одузеле земљу српским домаћинима у Зубином Потоку и Лепосавићу и изградили противправно базе у овим општинама, те свакодневно малтретирају српски народ и пуцају у Србе, уз аплаузе Куртијевог министра Свечле.Подсећамо Аљбина Куртија да је од почетка године из службеног ватреног оружја припадника КБС пуцано на српску децу, Стефана и Милоша у Штрпцу, а на Бистричком мосту пуцано са леђа у Миљана Делевића“, пише у саопштењу.
Дотакли су се и имовине и гажења права Срба по питању Српске православне цркве.
„Инциденти у којима страдају Срби, њихова имовина и скрнави имовина Српске православне цркве су готово свакодневни и за то по правилу нема ухапшених, а у случају где и буду ухапшени, као у Штрпцу, нападачи се не оптуже за покушај убиства него за изазивање опште опасности“, стоји даље у саопштењу.
„Наравно, “демократски режим” Аљбина Куртија настоји да Србима одузме и право на слободу говора, зато је Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због изговорене речи, а они који свакодневно Србе називају најпогрднијим именима не буду ни позвани на информативни разговор. Да ствар буде још гора, господину Тодосијевићу је позив за издржавање казне стигао, а пресуда за шта је осуђен још увек није!?“, истичу из Српске листе.
Према Српској листи спорна су и именовања Срба које је на функције поставио Аљбин Курти.
„Треба нагласити да је свој однос према српском народу Аљбин Курти показао и именовањем себи лојалних Срба попут Ненада Рашића за министра иако нема никакву подршку грађана, нити једног посланика у Скупштини у Приштини, као и одбијањем да поштује одлуку Уставног суда по питању повратка земљишта манастиру Високи Дечани“, наводе из СЛ.
На крају саопштења представници Српске листе поручују да због наведених разлога одлучили да не учествују у изборима који су заказани за 23. април.
„Имајући све наведено Српска листа је, у складу са ставовима грађана које заступамо годинама уназад, донела одлуку да не учествује на овим изборима. Неповерење које Срби осећају према Куртију је његовим последњим потезима забетонирано. Напомињемо да је званични Београд одувек био конструктиван партнер и опредељен за очување мира на овим просторима те Куртијеве оптужбе на рачун званичног Београда немају никакво утемељење“, закључује се у саопштењу Српске листе.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СРБИЈА
Српска листа неће учествовати на изборима 23. априла на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала