- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Паничан страх“: Лавров о реакцији Америке на резолуцију о „Северним токовима“

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Русија ће доћи до истине у истраживању терористичких напада на „Северним токовима“, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Правда ће бити достигнута“, рекао је Лавров.

Он се нада да ће Уједињене нације схватити да су одговорне за борбу против тероризма који је разрушио важан инфраструктурни објекат од којег је веома зависила енергетска безбедност ЕУ.
„Зато смо предали нацрт резолуције Савету безбедности УН са молбом генералном секретару УН да организује непристрасну, објективну, транспарентну истрагу са учешћем великог броја међународних експерата. Подржава нас Кина“, навео је руски министар.
Лавров је додао да су САД одреаговале „веома нервозно, а њихово понашање личи на паничан страх“. Вашингтон је са својим савезницима почео да саставља групу земаља које ће, како они очекују, гласати против руске резолуције.

„Не искључујем да ће чак успети да прикупе велики број гласова како би блокирали ту иницијативу. Тада ће потврдити да имају шта да крију, а затим ће се потврдити и објективност података које је представио Симор Херш“, додао је он.

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СВЕТ
Амерички новинар објаснио због чега се Бајден одлучио за диверзије на "Северном току"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала