- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Постојала су одређена одступања“: Директор „Торлака“ о повлачењу Бе-Се-Же вакцина

© Sputnik / Лола ЂорђевићИнститут „Торлак“
Институт „Торлак“ - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Једна серија „Торлакове“ Бе-Се-Же вакцине, која се даје бебама против туберкулозе, повучена је са тржишта. Лука Драгачевић, директор овог института, објаснио је зашто је до повлачења дошло.
Министарство здравља саопштило је да је 16. марта повучена затечена количина од 834 бочице вакцине због минималног одступања од строгих захтева спецификације лека. „Торлак“ је истовремено снабдео све здравствене установе Бе-Се-Же вакцинама.
Министарство наглашава да родитељи немају разлога за збринутост, јер бебе у породилиштима примају проверене безбедне вакцине.
Директор „Торлака“ каже да је повлачење серија лекова из промета уобичајена пракса, а до тога је овај пут дошло након интерне провере у Институту.
Бе-Се-Же вакцина се даје бебама у једној дози. Реч је о тзв. живој вакцини.
„Видели смо да постоје одређена одступања у квалитету лека. Иако је његова активност била преко 92 одсто, повукли смо, то је нормално и дешава се и у другим земљама. Апелујем на родитеље, клиничке студије показују да нема потребе да брину, чак и пад од 50 одсто активности не утиче на развијање имунског одговора“, рекао је Лука Драгачевић.
Одмах по добијању резултата, у року од сат времена, „Торлак“ је обавестио све заводе и релевантне институције.
„Постоји тачна процедура како се поступа у оваквим ситуацијама, ми смо то задовољили, сви заводи су у кратком року обавештени, вакциона стављена у карантин код њих и у року од 24 сата повучена са територије целе републике“, рекао је Драгачевић истичући да је одмах затим дистрибуирана нова серија, тако да несташица није било.
Понавља да нема разлога за забринутост, јер у неким земљама критеријум активности износи и око 50 одсто, док је код нас 92 процента.
„Вакцина и са 50 одсто активности даје адекватан имунски одговор, имали смо мало одступање, веће одступање је при апликацији, али ово је нешто што регулатива налаже“, рекао је Лука Драгачевић за РТС.

Спорну вакцину у Црној Гори примило 660 деце

Вакцину Бе-Се-Же из спорне серије примило је 660 деце у Црној Гори, саопштено је на прес конференцији у Институту за јавно здравље Црне Горе.
Лекари ће пратити стање код деце која су примила спорну вакцину.
Државна секретарка црногорског Министарства здравља, др Слађана Ћорић, казала је да је у спорној вакцини уочен смањен број живих бактерија, па самим тим може доћи до смањеног дејства вакцине.
„Сумња се да деца неће имати адекватну заштиту, а нема других нежељених реакција“, навела је она.
Сваки родитељ ће бити обавештен, а лекари чекају податке и упутства да ли је деци потребна додатна имунизација.
„Предузећемо све потребне мере“, поручила је она и казала да је повучено 1.467 доза вакцина.
Директор Агенција за лекове и медицинска средства Снежана Мугоша појаснила је да је произвођач био дужан да достави два сертификата.
„Квалитет вакцине је неспоран. Произвођач је дужан да прати циклус лека и врши анализе. „Торлак“ је спровео анализу и пет месеци од производње, установљено је да је број живих бактерија снижен 8,1 одсто. „Торлак“ сматра да то не утиче на ефикасност ни на безбедност лека“, поручила је Мугоша.
Институт „Торлак“ - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
ДРУШТВО
Повучена једна серија Бе-Се-Же вакцина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала