- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Примена осиромашеног уранијума у Украјини - монструозна намера

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаСпецијална војна операција у Украјини
Специјална војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Изјаве Велике Британије да ће испоручити Украјини муницију са осиромашеним уранијумом имају за циљ да се измени агенда састанка кинеског председника Си Ђинпинга и руског председника Владимира Путина, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова каналу „Соловјов-лајв“.

„Британци никако не могу да схвате да није могуће, никаквим ширењем информација, никаквом пропагандом, манипулацијом својим мејнстримом, прекинути конструктивну садржајну агенду. То се не може прекинути никаквим 'пи-ар' акцијама, антирекламама и хистеријом“, рекла је она и додала да руско-кинеска сарадња ствара прави тон међународних односа.

Захарова је подвукла да изјаве Велике Британије о испорукама украјинској војсци муниције са осиромашеним уранијумом, након што је потписан толики број докумената и након изјава о стабилности, миру и доприносу Русије и Кине, штете самој Великој Британији.
„Давати изјаве, фокусиране на рушење агенде је демонстрација потпуне беспомоћности“, констатовала је Захарова.
Она је осиромашени уранијум окарактерисала као најстрашнију ствар, а његову могућу примену у зони конфликта – монструозном.
Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.
Изјава Велике Британије о осиромашеном уранијуму је настала у тренутку када је председник Кине Си Ђинпинг боравио у радној посети Русији од 20. до 22. марта. То је његово прво путовање у иностранство након што је трећи пут изабран за лидера Кине. Си је по доласку у Москву рекао да су Пекинг и Москва поуздани партнери, те да је Кина спремна да са Русијом одлучно штити међународно право.
Украјински војници, Буча - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: Лондон гура Кијев ка ескалацији сукоба без обзира на цивилне жртве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала