- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

"Норд стрим" ће учествовати у извлачењу сумњивог предмета откривеног код гасовода "Северни ток 2"

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаДео магистралног гасовода "Северни ток"
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
Компанија „Норд стрим 2 АГ“, оператер гасовода „Северни ток 2“, прихватила је да учествује у извлачењу из мора сумњивог предмета пронађеног у близини гасовода, саопштио је директор прес службе данске енергетске агенције Туре Фалбе-Хансен.
Та агенција је раније позвала компанију „Норд стрим 2 АГ“ да учествује у овој операцији.
„Могу да потврдила да је компанија ‘Норд стрим’ прихватила позив да учествује у операцији извлачења објекта уоченог у близини гасовода. Немамо информације о томе када ће почети операција“, рекао је Фалбе-Хансен.
Откривени предмет има облик цилиндра висине 40 центиметара и пречника 10 центиметара, а данска агенција не искључује опцију да се ради о бови.
Да би се разјаснило о чему се ради, агенција је одлучила да извуче објекат уз помоћ данског Министарства одбране.
Подсетимо, брод „Гаспрома“ је пронашао доказе који би могли да указују на постојање још једне експлозивне направе на гасоводу „Северни ток“, 30 километара од места ранијег терористичког напада, изјавио је 14. марта руски председник Владимир Путин.
У септембру прошле године три експлозије одјекнуле су на гасоводима „Северни ток“ који су изграђени ради преноса руског гаса ка Немачкој. Експлозије су се догодиле у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске. Обе земље су саопштиле да су експлозије намерно изазване, али још нису утврдиле ко је одговоран.

Диверзије на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала