- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Перина рабона: Извињење као „скидање окова“ за нови почетак и стари циљ

© Фото: ФССДушан Влаховић, Александар Митровић
Душан Влаховић, Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
Србија је поново на новом почетку. После краха на Мундијалу у Катару где смо испали већ у групној фази, а искрено извињење нацији селектор Драган Стојковић Пикси упутио је четири месеца касније, време је за старт квалификација за Европско првенство. Тешко је изговорити, лакше је написати – Орлови тамо нису били од 2000. године.
Агонија безмало траје четврт века и народ је више уморан од изговора за пропуштене прилике. Последња је била чист зицер. Маракана, Шкоти, али промашен пенал Митровића, тачније одбрана Маршала завила је Србију у црно, оставивши је још једном без одласка на континенталну смотру.
Кормилар Љубиша Тумбаковић експресно је смењен, уследила је инаугурација Драгана Стојковића Пиксија који је донео резултат. Створен је поново култ националног тима, као што је било за време Радомира Антића. Публика се у доброј мери коначно вратила на стадион и била ветар у леђа, Митровићу, Тадићу, Костићу и екипи, који су ривале рушили попут кегли.
Али, онда је уследило оно право – где се поново показало да Србија није турнирска екипа. По ко зна који пут снови су распршени, сурово су скресана крила Орловима који су се брже боље вратили кући.
Изостало је обраћање медијима и извињење јавности играча и струке за још један резултатски неуспех. Чак ни селектор није нашао за сходно, бар јавно да каже, да је мизерија освојен бод и последње место у конкуренцији са Камеруном, Швајцарском и Бразилом.
Била је та једна конференција два дана по повратку из Дохе, али на њој је све представљено као успех што се Србија уопште нашла на Светском првенству?! Од децембра до марта, прошло је равно четири месеца да би селектор Драган Стојковић коначно изустио оно што је требало још по повратку из Катара.

„Дугујем извињење нацији због очекивања на Светском првенству, било да су она пренаглашена или не. Дугујем извињење највише оним људима који су били у Дохи, који су нам пружали невероватну подршку, јер смо их разочарали у резултатском смислу. Сви смо очекивали да ћемо проћи први круг. Имали смо проблема, али не тражимо алиби. Пласман на Европско првенство требало би да поврати углед који смо стварали две године“, рекао је Стојковић.

Чини се да је то оно што је недостајало како бисмо могли да окренемо нови лист и будемо спремни за нови почетак. Најбољи фудбалери Србије, додуше без неких који су били стандардни у годинама иза нас, попут Немање Максимовића, Дарка Лазовића и Стефана Митровића, спремни су да одведу Србију, где јој је по квалитету место – на Европско првенство 2024. године у Немачкој.
Не би тек тако сајт који се бави статистикама и прогнозама ставио Србију на високо треће место од екипа из квалификација које би требало да се пласирају на ЕП. Преточено у проценте, то је огромних 97,64 одсто.
Али, оставимо прогнозе и супер компјутере по страни, фокусирајмо се на терен и на оно што чека Србију у петак од 20 часова и 45 минута када је заказана премијера са Литванијом.
„Редовна муштерија“ стигла је у четвртак у српску престоницу, представивши се поруком на ћирилици и јасно је да би све осим тријумфа и то убедљивог, било изненађење.
„Да, ми желимо да учествујемо на Европском првенству у Немачкој. Морамо да идемо корак по корак. Имали смо тешку групу у квалификацијама за Мундијал, али смо били први. У Лиги нација смо такође били најбољи у групи. То доказује да српски фудбал поседује квалитет. Имали смо клизање на Светском првенству. Пуцали смо, али смо промашили мету. Ово је нови изазов и желимо да будемо део највеће европске смотре фудбала. Размишљамо само како да победимо Литванију, а кад то прође, онда да мислимо на следећег противника", рекао је Пикси.
Три дана после Литваније следи незгодно гостовање у Подгорици, селекцији Црне Горе. Јасно је да селектор Стојковић и његов стручни штаб морају да калкулишу, како би имали на располагању оно најбоље за два изазова у само три дана.
„Спремамо тим. Зато смо овде. Шта год да ја урадим, писаће: 'Пикси шокирао, Пикси изненадио!'. А ја само гледам да урадим посао најбоље што могу и да од ових момака извучем максимум. Не заборавите, после Литваније имамо још једну утакмицу надам се да ћу направити добру стратегију", истакао је Пикси.
Био је врхунски играч, лидер, дриблер, а као стратег је демонстрирао да Србија под његовом диригентском палицом, која је на терену капитен Душан Тадић, форсира лепршав фудбал и игру на гол више.
Самим тим, нема разлога да по идеалним временским условима који ће бити у петак увече на стадиону „Рајко Митић“, Митровић и Влаховић не поцепају мрежу Литванаца, а онда 27. марта буду прави на врућем гостовању у Подгорици.
Погледајте емисију Спутњик спорт у којој је тема био пад Новака Ђоковића са првог места АТП листе.
Футбол. Кубок России. Матч Истра - Спартак - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СПОРТ
Чудне појаве у четири ујутру (ни)су успориле Русе
Детаљ са утакмице Србија- Шведска - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СПОРТ
Агонија Србије траје четврт века, али су прогнозе охрабрујуће
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СПОРТ
„Редовна муштерија“ стигла у Србију уз поруку на ћирилици: „Добар дан, Београде“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала