- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Агонија Србије траје четврт века, али су прогнозе охрабрујуће

© Sputnik / Лола ЂорђевићДетаљ са утакмице Србија- Шведска
Детаљ са утакмице Србија- Шведска - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Сајт који се бави статистичким параметрима и прогнозама „We global football“ сврстао је репрезентацију Србије на високо треће место када је у питању директан пласман на Европско првенство 2024. године у Немачкој. Без обзира што Орлови нису скоро четврт века нису одлетели на завршну континенталну смотру, нашли су се иза Португалије и Данске.
Селектор Драган Стојковић Пикси окупио је у понедељак најбоље српске фудбалере у Кући фудбала у Старој Пазови одакле ће кренути „операција ЕВРО 2024“ и постоји само један циљ – пласман! Прва два места гарантују учешће на завршном турниру.
Давно, предавно је била 2000. година и турнир у Белгији и Холандији, где је Србија, односно тадашња Југославија, била актер Европског првенства, када се у четвртфиналу догодила катастрофа против Холандије и пораз резултатом 6:1 у мечу у ком је Патрик Клајверт постигао три гола...
Агонија траје готово 24 године и пропуштене су бројне прилике да Орлови одлете тамо где (пре)дуго нису били, а сада су „виђени". Претходни пут су у новембру 2020. године поражени у свом дворишту у финалу плеј-офа после слабијег извођења пенала од Шкотске и промашаја Александра Митровића.
Поменути сајт који се бави прогнозама, и те како верује у Пиксијеве ученике. Тик иза Кристијана Роналда и другова, као и захукталих Данаца који последњих година деле лекције на терену, у шта се у пријатељском мечу уверила и Србија (пораз 3:0), главни су фаворити да се као победници својих квалификационих група директно нађу на ЕП у Немачкој наредне године.
Преточене у проценте према рачуници „We global football“ Србија има невероватних и високих 97,64 одсто шанси да буде прва у својој групи, испред Мађарске, Црне Горе, Литваније и Бугарске.
Две места иза Орлова у генералном пласману где предњаче Португалија и Данска, налазе се Мађари са шансама од 94,24 одсто, а иза њих су Хрвати са 92,24 одсто шанси.
Између Србије и Мађарске угурали су се Швајцарси са шансама 97,16 процената. Ипак, упркос томе што многи виде Орлове на Европском првенству, где им је по индивидуалном квалитету без дилеме и место, али не играју појединци, већ тим, селектор Драган Стојковић не дели мишљење јавности да је група лака.
Можда није лака, али далеко од тога да је тешка, већ је по мери.
„Нећу да дозволим било коме да каже да је група лака. Не постоје лаке групе и противници. Данас сви играју фудбал. За мене је ово најтежа група и само са таквим приступом можемо да се надамо неком успеху“, поручио је Стојковић из Куће фудбала у Старој Пазови на првој конференцији.
Стефан Бајчетић - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
СПОРТ
Шпанија је капарисала српског сина, али је Пикси најавио борбу: „Нећемо се предати“
Орлове на старту квалификација очекује двобој са Литванијом у петак од 20 часова и 45 минута на стадиону „Рајко Митић“, а три дана касније следи гостовање Црној Гори.
„Ко помисли да ће утакмица са Литванијом, нашим старим познаником бити лака, или да нас против Црне Горе у понедељак, па касније са Бугарском и Мађарском чека лак посао, тај се озбиљно вара. Наравно, не плашимо се ниједног ривала. Имамо респект према свакој репрезентацији, без обзира на то ко нам стоји на путу", констатовао је српски стратег.
Србија је на једном новом почетку са неким новим снагама, док су се неки неочекивано повукли из националног тима, а неких, попут Дарка Лазовића, Немање Максимовића и Срђана Бабића, крајње неочекивано није било на списку селектора.
Сума сумарум, Пикси је тај који доноси одлуке и сноси одговорност. Квалификације су дуге, а на крају ће резултат бити једино мерило и показатељ да ли је вукао праве или погрешне потезе.
Погледајте емисију Спутњик спорт, а тема је овога пута био пад Новака Ђоковића са АТП трона
Марко Дмитровић - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СПОРТ
Ударио Србина и добио 40 година забране!
Драган Џајић Џаја - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
СПОРТ
Џајић првог радног дана посетио Пиксија и репрезентативце – и послао занимљиву поруку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала