- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.
Србија и Литванија - Sputnik Србија

Победа Србије над Литванијом – Тадић разбио „бункер“, Вања био лек за „старе бољке“

Пратите нас
Фудбалска репрезентација Србије победом од 2:0 над Литванијом отворила је квалификације за Европско првенство.
Међу публиком у Србији, нажалост, није владало превелико интересовање за овај дуел на стадиону „Рајко Митић“ у Београду, а можда је и боље јер сасвим сигурно да не би били потпуно задовољни издањем изабраника селектора Драгана Стојковића Пиксија.
У првом реду, незадовољство може бити присутно због чињенице да су играчи Србије поново показали старе бољке са Мундијала у Катару, много простора су остављали ривалима за контранападе, а рупе између дефанзиваца и везњака су биле евидентне.
Срећом по Србију, квалитет играча Литваније није био такав да су те шансе могле да буду искоришћене, а уз то је голман Вања Милинковић-Савић свој посао обавио на врхунском нивоу, господарио је казненим простором и исправљао грешке саиграча којих није било мало.
Србија је имала много потешкоћа да пробије чврст блок ривала, урадила је то двапут за голове, најпре је мрежу Литванаца откључао Душан Тадић у 16. минуту на асистенцију Филипа Костића, а у стрелце се уписао и Душан Влаховић у 53, на асистенцију капитена, пошто је претходно у првом полувремену погодио стативу.
Вреди истаћи, селектор Стојковић је у стартну поставу уврстио Страхињу Ераковића, Немања Гудељ је био централни бек, од старта су играли као нападачки тандем Александар Митровић и Влаховић, док су као централни везисти дејствовали Саша Лукић и Марко Грујић.
Излазак Влаховића и улазак Сергеја Милинковић-Савића је значио и промену идеје у тиму Србије, препуштена је иницијатива противнику и чекало се на контранападе,
Ипак, без обзира на примедбе, важно је било победити на отварању квалификација, а Србију у понедељак чека дуел у Подгорици против веома инспирисане Црне Горе која је раније савладала Бугарску у гостима минималним резултатом.
Младен Крстајић  - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
СПОРТ
Крстовић „срушио“ Крстајића – лидер Бугара разочаран: „Црногорци нису заслужили победу“
Смушено је Србија ушла у утакмицу, противник се одмах повукао на своју половину и дозволио иницијативу, а ту српски тим као да није имао праву идеју – много лопти је ишло у аут, а све пошто је у другом минуту Литванија имала прву велику шансу, срећом не и квалитет да је искористи.
Временом је игра Србије добијала контуре, у осмом минуту је Живковић запретио центаршутом, а у 14. је Влаховић пропустио прилику да затресе мрежу ривала, веома лошом реакцијом из казненог простора.
Како то треба извести показао је Тадић два минута касније, продор Костића и добро додавање је умео да искористи и затресе мрежу противника за предност која је дала олакшање Пиксијевим изабраницима и додатан елан.
Низале су се прилике у наредних десетак минута, Литванија је поставила лош чвршћи блок и чекала контранападе који су имали мирис опасних, али ниједан није био довољно добар – поновићемо, због мањка квалитета и добрих реакција голмана Милинковић-Савића.
Забрињавајуће за Србију је било видети да, као на Мундијалу у Катару, постоје велике рупе у простору између дефанзивне линије и везног реда, неретко је ривал лако заузимао те позиције и изражавао намеру да нападне.
Чињеница да је Стојковић на централног бека ставио Гудеља могла је да се обије о главу Србији у 28. минуту, шпиц ривала Паулаускас се лако окренуо поред њега, нижег за целу главу, шутирао је са седам-осам метара, али преко гола.
Још једну опасност за Србију режирали су њени играчи, у 33. минуту Ераковић је био неодлучан у интервенцији испред противника у свом казненом простору, поново је Вања морао да вади кестење из ватре, а потом је покренуо и контранапад из кога је замало без гола остао Митровић.
Ипак, у 35. минуту Србија је нашла начин да пробије блок, после корнера је Живковић вратио лопту у казнени простор, Влаховић се нашао на њеном путу, покушао је петом и погодио стативу, после чега су поново Литванци запретили из контранапада, а и Митровић је покушао ударцем главом – све је било безуспешно и на велики одмор се отишло са минималном предношћу на конту Србије.
Већ четири минута по повратку на терен, Србија је имала велику прилику, али је пропустила да је искористи – једноставно српски играчи су се преиграли у казненом простору ривала, Тадић је на крају остао без решења и мрежа је остала нетакнута.
Као по правилу, уследио је контранапад Литваније и велика шанса за Јанкаускаса, али је Милинковић-Савић поново био одличан и у наставку је покренуо акцију за други гол Србије.
Овога пута није било компликација, Митровић и Тадић су одлично комбиновали, а капитен је пронашао усамљеног Влаховића у срцу шеснаестерца, што је била лака околност за нападача тог профила и од 53. минута српски тим је повео са 2:0.
Десет минута касније Пикси је одустао од игре са два нападача, Влаховића је заменио Сергеј Милинковић-Савић, а у 65. је поново Литванија успела да се одбрани, само захваљујући „заигравању“ српских фудбалера – исход је поништен гол Костића због офсајда.
У 72. минуту дебитовао је Лазар Самарџић, заменио је Тадића, али је ипак остао неко да се „заигра“ – то је био Сергеј, уместо да шутира после доброг додавања Живковића, он је чекао да се још боље намести и шанса је отишла у неповрат.
Још једна стара бољка је виђена у наредна два минута, двапут су се коцкали везни играчи Србије, отворили су две шансе за противнике, али је срећом Вања био одличан и спречио је голове за противнике па до краја меча није било већих узбуђења.
Ток меча сте могли да пратите уз Спутњик.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:40 24.03.2023
90' – Крај! Победа Србије!
И само је то важно...
Србија и Литванија - Sputnik Србија
22:36 24.03.2023
90' – Још четири минута
Надокнада је у току...
22:25 24.03.2023
80' – Још две измене
Миленковић мења Живковића, а Јовељић Митровића.
22:22 24.03.2023
78' – И опет!
Сергеј губи лопту, Вања успева и ово да одбрани!
22:21 24.03.2023
76' – Опет Вања...
Чернич је пролетео по левом боку топовски је шутирао, али је српски голман одлично реаговао.
22:19 24.03.2023
75' – Сергеј недовољно одлучан
Добио је дивну лопту од Живковића, уместо да одмах шутира желео је да се загради, изгубио је ритам у том моменту и лоше шутирао.
22:16 24.03.2023
72' – Дебитује Самарџић!
Тадић препушта место свом наследнику, а у игри је и Иван Илић, уместо Лукића.
22:14 24.03.2023
70' – Србија се повукла
Препуштена је иницијатива ривалу, чека се грешка за контранапад.
22:09 24.03.2023
65' – И опет су претерали!
Костић је постигао гол, али је он поништен због офсајда.
Утисак је да је акција могла много раније да буде окончана.
22:07 24.03.2023
63' – Сергеј мења Влаховића!
Занимљива промена селектора Србије.
21:58 24.03.2023
53' – Коначно! Други гол за Србију!
Сјајна акција Митровића и Тадића и реализација Влаховића!
Србија води 2:0!
Србија и Литванија - Sputnik Србија
21:56 24.03.2023
51' – И опет контранапад!
Јанкаускас се нашао пред голманом Србије, имао је све време овог света, али је, срећом, лоше шутирао.
21:55 24.03.2023
49' – Морало је једноставније...
Грујић је истрчао као крило, центрирао, нашао Тадића, а капитен је толико закомпликовао да је у једном моменту око њега била група од петорице ривала.
21:53 24.03.2023
48' – Повреда Павловића?!
Држи се млади централни бек за препону...
21:36 24.03.2023
45' – Полувреме!
Много напада је имала Србија, није могла до више од два шута у оквир гола противника због жестоке и чврсте одбране, а истовремено је страховала од контранапада који нису били безопасни.
Срећа за српски тим је чињеница да Литванија нема толики квалитет да искористи шансе, али и то да је Тадић успео да реализује један од многобројних центаршутева Костића са левог бока.
Србија води 1:0.
Србија и Литванија - Sputnik Србија
21:33 24.03.2023
44' – Митровић!
Поново сјајан центаршут Костића, Митровић главом, али добра реакција Кузоковоласа.
21:31 24.03.2023
42' – И опет Вања...
Поново опасан центаршут Литванаца, нико није реаговао од играча Србије – само голман.
21:27 24.03.2023
37' – Србија жестоко притиска, али...
Чврст је блок противника, тешко је лопти да нађе пут до отворене шансе, а са друге стране ривал вреба контранапад.
Мач са две оштрице за српски тим, опасност је у једном налету својим дугим ногама спречио Грујић.
21:25 24.03.2023
36' – Опасан контранапад!
И даље Србија има много рупа између одбране и везног реда, срећом па Литванци немају квалитет да то искористе.
21:24 24.03.2023
35' – Статива!
После корнера је лопта дошла до Живковића, шутирао је јако левом ногом, Влаховић је петом покушао да је скрене у гол, али је она завршила на спољном делу стативе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала