- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у оклопном транспортеру БТР-82А у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Руске специјалне службе спречиле низ терористичких напада у Запорошкој области

Пратите нас
У току је 394. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Настављају се борбе за Артјомовск, а према наводима медија, украјинске снаге су око тог града концентрисале око 80.000 војника. Такође, украјинска војска припрема контранапад у Запорошкој области и то у наредних неколико дана.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:47 24.03.2023
Саветник лидера ДНР Јан Гагин рекао је да постоје све претпоставке да с Авдејевка нађе у окружењу.
Према његовим речима, поступа се исто као и у случају Соледара и Артјомовска, пресецају се транспортне артерије којима се снабдева противник у граду.
20:04 24.03.2023
Руске специјалне службе спречиле су низ терористичких напада у Запорошкој области, јавља репортер Спутњика. У Енергодару је откривен стан где су украјински диверзанти правили експлозивне направе.
19:58 24.03.2023
До потпуног ослобађања Маринке у ДНР остало је да се стави под контролу још једно насеље на западу места, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин за ТВ „Русија 24“, додајући да се украјинске снаге и даље опиру и пребацују резервне снаге.
18:17 24.03.2023
Стратешки обавештајни авион британских ваздушних снага „боинг“RC-135W и два ловца „јурофајтер тајфун“ пролетели су преко Црног мора код обале Крима, показују подаци сервиса „Флајтрејдер“.
Око 17,30 сати пи московском времену „боинг“ је направио круг код обале Румуније а потом је кренуо у правцу ка истоку праћен борбеним авионима.
Група авиона кретала ка Криму и уочена је на око 100 километара од полуострва.
18:13 24.03.2023
Лидер ДНР Денис Пушилин је изјавио да руска страна види да Запад подстиче Кијев на контраофанзиву.
17:35 24.03.2023
Лидери ЕУ потврдили су украјинском председнику Владимиру Зеленском да ће помоћи Украјини да „победи“ у сукобу са Русијом, рекао је после завршеног самита председник Француске Емануел Макрон.
Зеленски се обрати лидерима ЕУ путем видео-везе.
„Саслушавши Зеленског поново смо потврдили нашу подршку и помоћ како би Украјина победила руску агресију. Наставићемо да помажемо Украјини на свим нивоима – политичком, економском, војном и хуманитарном колико год буде потребно“, рекао је Макрон.
16:59 24.03.2023
Ваздушна узбуна проглашена је на југу Украјине у Одеској и Николајевској области, као и на подручју Харковске области под контролом Кијева.
Подсетимо, ваздушни удари на украјинску инфраструктуру руске снаге изводе од терористичког напада на Кримски мост, иза којег, како сматрају руске власти, стоје украјинске специјалне службе.
16:48 24.03.2023
Сједињене Државе увеле су санкције авиону „боинг 737“ који користи белоруски председник Александар Лукашенко, саопштило је америчко Министарство финансија.
Авион, поред Лукашенка, користе чланови његове породице и најближе окружење за путовања у иностранство.
16:17 24.03.2023
Пољски председник Матеуш Моравјецки рекао је после заседања Европског савета да треба увести санкције аустријској банци „Рајфајзен интернешенел“ уколико настави да ради у Русији.
„Мислим да ће у не тако далекој будућности бити одређен конкретан датум када ће те компаније које развијају пословање у Русији, као што је ‘Рајфајзен интернешенел‘, морати да прекину да раде у Русији. У противном мораћемо да им уведемо санкције или неке друге мере“, рекао је он и додао да је пословање банке од користи руском буџету.
15:43 24.03.2023
Француска и Немачка желе да Кина изврши притисак на Русију по питању нуклеарног оружја и повратка преговорима о Украјини, изјавио је француски лидер Емануел Макрон.
„Канцелар Олаф Шолц и ја смо разменили мишљења о Кини и ту имамо заједнички став: желимо максимално да укључимо Кину како би она извршила притисак на Русију да не примени ни хемијско ни нуклеарно оружје, да прекине сукоб и врати се за преговарачки сто“, рекао је Макрон на прес конференцији после састанка Европског савета у Бриселу.
15:37 24.03.2023
Шефица мониторинг мисије УН за људска права у Украјини Матилда Богнер изјавила је да је регистровано најмање 25 случајева окрутних убистава заробљених руских војника од стране украјинских снага, објавила је агенција АФП.
Богнер није навела укупан број тих случајева.

„Дубоко смо забринути због обрачуна са 25 руских војних заробљеника и лица која су прекинула учешће у борбеним дејствима од стране украјинских снага које смо документовали“, наводи АФП изјаву Богнер са конференције за медије у Кијеву.

Она је, такође, изразила забринутост због убиства 15 украјинских заробљеника.
15:36 24.03.2023
Немачка је у року од недељу дана испоручила Кијеву три инжењерска возила „дакс“, 70 митраљеза и резервне делове за тенкове „леопард 2“ и борбено возило пешадије „мардер“, произлази из ажурираног списка на сајту немачког Министарства одбране.
Такође, испоручено је и 30 сензора за дронове.
13:01 24.03.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руске снаге ликвидирале су до 60 украјинских војника у правцу Купјанска и самоходну хаубицу „краб“ пољске производње;
У правцу Доњецка за дан је ликвидирано преко 380 украјинских војника;
У правцу Красног Лимана ликвидирано је до 125 украјинских војника и један вишецевни ракетни бацач „град“;
Руска војска је у ДНР уништила складиште муниције јединица плаћеника „Легија странаца“;
Руска средства ПВО за дан су оборила 18 украјинских дронова, као и три пројектила испаљена из система „хајмарс“;
У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу руска војска је ликвидирала преко 40 украјинских војника и хаубицу „краб“ пољске производње;
У правцу Херсона ликвидирано је до 40 украјинских војника и артиљеријски систем М777 америчке производње;
Руска војска уништила је у Одеској области хангар са украјинским војним беспилотним летелицама.
12:49 24.03.2023
Шојгу одликовао војнике који су одбили напад дронова на Крим
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу уручио је Орден за храброст војницима Кримске поморске базе Црноморске флоте који су одбили нападе беспилотних летелица изнад Црног мора, саопштило је Министарство одбране Русије.
Шојгу им је честитао на државним одликовањима и захвалио им је на узорном обављању службене дужности.
Одликоване су припаднице Кримске поморске базе Марина Фалејева и Татјана Целујко, као и начелник дежурне службе, капетан трећег ранга Владимир Горбањ који су одбили напад дронова на Севастопољ 22. марта. Тада је противник покушао да изведе терористички напад беспилотним летелицама на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су се налазили у бази у Севастопољу. Одликовани војници су идентификовали и уништили непознате дронове који су се кретали у правцу базе.
12:48 24.03.2023
Кијев се спрема за офанзиву
Кијев се спрема за офанзивне операције, а руски Генералштаб процењује ситуацију и припрема одлуке као одговор на то, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
12:48 24.03.2023
Испаљивање гранате из артиљерије - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
РУСИЈА
Само НАТО користи муницију са осиромашеним уранијумом: Русија упозорава на непоправљиве последице
07:45 24.03.2023
Руска артиљерија спречила довлачење појачања у Харковској области
Руска артиљерија је уз помоћ самоходних топова „гиацант“ успела да спречи покушај украјинске војске да у регион Двуречно у Купјанској области допреми додатне снаге, изјавио је официр руске војне групације „Запад“ Евгеније Половодов.
Како је рекао, прецизним гађањем онеспособљена је и ротација украјинских јединица на четири локације на фронту у Купјанској области.
Артиљерија 2С5 „гиацант“ је совјетски самоходни топ калибра 152 милиметра.
07:39 24.03.2023
Ваздушна опасност у пет украјинских региона
Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у пет украјинских региона, а реч је о Сумској, Полтавкојс, Харковској, Кривоградској и Дњепропетровској области, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.
Како је саопштено, сирене су се огласиле око осам сати ујутру по локалном времену.
07:38 24.03.2023
07:36 24.03.2023
Украјинска војска припрема пробој линије фронта у Запорожју
Украјинска војска припрема пробој линије фронта у подручју града Орехова у Запорошкој области и то би могло да се догоди за пар дана, изјавио је представник локалне администрације тог региона Владимир Рогов.
Како је рекао, украјинске снаге довлаче додатне снаге и оклопну технику како би формирали ударну песницу за напад.
„Напад би могао да уследи већ за неколико дана, а томе у прилог иде и темпо довлачења резерви“, додао је.
Истовремено, Рогов је рекао и да се руска војска такође припрема за потенцијални напад Украјинаца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала