Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сад знамо зашто албански ектремисти руше српске светиње и гробља – да би их наградила Америка

© Фото : Youtube/Председник Р. СрбијеПаљење манастира на КиМ
Паљење манастира на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Једини разуман коментар на изјаву амбасадора САД у Приштини да је Косово „шампион верских слобода“ је да је она дубоко цинична и разорно иронична. Онима који желе да виде право стање ствари јасно је да је Косово управо шампион у непоштовању верских права и слобода, оцена је саговорника Спутњика.
„Почаствован сам да се придружим породици америчке амбасаде на ифтарској вечери у светом месецу, Рамазану. Косово остаје шампион верских слобода, што је једна од важних вредности које обе земље поштују“, објавио је у твиту амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, уз фотографије са вечере.

У чему је Косово шампион

Ако ишта завређује запитаност - да ли нас очи варају, свакако је то ово писаније амбасадора САД који је у Приштини од 10. јануара 2022. године. Тих годину и нешто дана је засигурно био довољно дугачак период да схвати где је дошао.
Ако ништа друго, све и да није хтео, 17. марта, дакле само пре недељу дана је засигурно у неком од српских медија натрчао на обележавање годишњице погрома Срба и њихових светиња. Те 2004. године Кфор није смео или није хтео да их заштити од рушилачког похода Албанаца на све што је српско. Или можда амбасадор селективно прати медије на Косову и Метохији.
Да се иоле припремио приликом доласка у нову дипломатску мисију, знао би да је од јуна до октобра 1999. године регистровано 78 оскрнављених, уништених и опљачканих српских светиња и то у зонама одговорности америчких, италијанских, немачких, британских и француских снага Кфора. Највише – 21 у зони одговорности САД.
Од како је 2000. године НАТО донео „мир“ на Косово и Метохију до сада је девастирано још 40 цркава и манастира, највише 17. марта 2004. Напади на српске светиње ни тада нису престали. Албанци су Саборни храм Христа Спаса у Приштини 2016. обили, па у њему подметнули пожар. О крађама из цркава које се свако мало догађају и да се не прича.
© AP PhotoПаљење манастира на КиМ 17. мартa
Паљење манастира на КиМ 17. мартa - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Паљење манастира на КиМ 17. мартa
Још је у свежем сећању напад на српску веру и њено оболежје уочи обележавања најрадоснијег хришчанског празника, Божића. Албански ектремисти су пуцали на српске младиће само зато што су носили Бадњаке. Да не причамо како је сасвим шампионска била забрана уласка српском патријарху Порфирију на Косово и Метохију крајем децембра прошле године. Примера је у недоглед.

Довољан поглед кроз прозор

Како онда схватити објаву америчког амбасадора?
„Једини разумни коментар на изјаву амбасадора Ховенијера да је Косово шампион верских слобода могуће је тражити у томе да је он заправо дубоко циничан и разорно ироничан. Само се тако може оправдати потпуно одсуство реалног погледа на стварност, јер било је довољно да амбасадор прочита било који извештај Стејт дипартмента о верским слободама и правима у свету у последњих рецимо пет година и тамо би сигурно нашао Високе Дечане“, каже за Спутњик новинар и публициста са Косова и Метохије, Живојин Ракочевић.
Америчком амбасадору, каже наш саговорник, не треба пуно да погледа на Храм Христа Спаса у Приштини и на његово јадно стање. Довољно је, додаје он, да отвори врата или прозор своје резиденције и да види у каквом је стању српско православно гробље у Приштини. Оно је на неколико десетина метара од Ховенијерове резиденције и гледа га сваки дан, јер ту пролази. Али то, са жаљењем констатује Ракочевић, није довољно да се говори о људским правима и верским слободама, јер су непрестано суочени са праксом где међународни чиновници желе да виде оно чега нема.
Код саговорника желе да чују само своје, а не његово мишљене, па сви који не мисле као они, једноставно су искључени, истиче наш саговорник.

Шампиони у непоштовању

Културолог, проф. др Јован Јањић је, такође, био недвосмислен.
„Косово је шампион у непоштовању верских права. Само треба погледати порушене цркве и манастире старе по неколико векова. То је не само српско православно наслеђе, него наслеђе цивилизованог света. Ако је то одлика оних који су шампиони у верским слободама онда не знам каква нас будућност очекује“, каже он за Спутњик.
Манастир Високи Дечани иако је под заштитпом УНЕСКО-а, једини је верски објекат у Европи који је на листи угрожене баштине. Зар то не говори довољно о каквим верским правима и слободама је реч на Косову и Метохији, додаје Јањић.
© Фото : Уступљено Спутњику/Митрополија црногорско-приморска/Жарко ДрашковићПатријарху Порфирију приштинске власти нису дозволиле да крајем децембра уђе на Косово и Метохију и служи у Пећкој патријаршији, вишевековном седишту СПЦ
Патријарх Порфирије у манастиру Острог - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Патријарху Порфирију приштинске власти нису дозволиле да крајем децембра уђе на Косово и Метохију и служи у Пећкој патријаршији, вишевековном седишту СПЦ
„Један од параметара односа према цркви и верским заједницама јесте и то што је узурпирана имовина српске цркве и манастира, па чак и онај мањи део који је одлуком правосудних органа у Приштини враћен Манастиру Дечани, та 24 хектара, привремене косовске власти не поштују. Да ли је и то доказ њихове шамионске улоге у поштовању верских права“, више констатује него што пита наш саговорник.
О односу Приштине према Српској православној цркви и према верским правима, по његовој оцени, говори и то што су зимус забранили српском духовном поглавару, патријарху Порфирију, да оде у манастир Пећка патријаршија, у своје вековно седиште. Да, како каже, једноставно оде својој кући.

Лоше последице у лошем тренутку

После тако очигледне неистине америчког дипломате поставља се питање не само какав осећај то изазива међу преосталим Србима на Косову и Метохији, него и шта производи у тренутку када је интензивирано тражење решења за питање Косова и Метохије. На то Јањић каже да последице само могу да буду лоше.
„Ако амбасадор једне од највећих светских сила каже да је Косово шампион у поштовању верских права и слобода, а знамо на који начин се она угрожавају, шта онда можемо да очекујемо од оних који су рушили те светиње. То је онда охрабрење да наставе акцију коју су започели како би и даље били „шамиони“ у поштовању верских права и слобода“, закључио је саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала