- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Научници предвиђају: Африка може бити поцепана на два дела

CC0 / Pixabay/Angelo Giordano / Пукотина у асфалту
Пукотина у асфалту - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Научници сматрају да ће нови океан поделити Африку на два дела, пише индијско издање листа „Економик тајмс“.
Наводи се да се главни делови континента одвајају због тектонских промена у источној Етиопији, што ће довести до катастрофе.
Као резултат одвајања, државе које немају излаз на море, као на пример, Уганда и Замбија, могу да добију излаз на океан. Лист прецизира да се све ово неће ускоро догодити.
Пукотина у Источној Африци у пустињи Етиопије је дуга 56 километара и настала је 2005. године.
Позивајући се на податке из научног часописа „Геофизикал рисрч летрс“, индијски лист тврда да је формирање пукотине изазвано тектонским процесима, сличним онима који се дешавају на дну океана.
Пукотина се формирала на граници три тектонске плоче: афричке нибијске, афричке сомалијске и арабијскеи да ће се ти делови временом разићи.
Студент докторских студија Универзитета „Лидс“ Кристофер Мур је изјавио да је у Африци једино место на Земљи на коме се може изучавати „како континентални расцеп постаје океански“.
Слични тектонски покрети су настали и приликом формирања Црвеног мора и Аденског залива између Источне Африке и Западне Азије.
Проучавањем се дошло до закључка да се тло стално помера у тим плочама, међутим, ти покрети су различите брзине. Арабијска плоча се удаљава од Африке за неколико центиметара годишње.
Геофизичар на Калифорнијском универзитету Кен Мекдоналд сматра да модерни начини праћења омогућавају много већи увид у оно што се дешава. Рекао је да ће Црвено море и Аденски залив у Индијском океану поплавити регију Афар у Етиопији и Велики источноафрички ров. На њиховом месту ће се појавити нови океан, а део Источне Африке ће постати посебан континент.
Тајфун погодио Кину, Јапан и Тајван - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Ерупције вулкана, тајфуни, земљотреси: Која су најопаснија места на свету /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала